ERJAVEC U BRUXELLESU

'Rješenje Ljubljanske banke preduvjet za ratifikaciju'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.07.2012 13:35
  • Objavljeno 23.07.2012 u 11:32
Karl Erjavec Vesna Pusić

Karl Erjavec Vesna Pusić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je rješenje pitanja Ljubljanske banke preduvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma u slovenskom parlamentu, a hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da ta dva pitanja treba razdvojiti

'Može se dogoditi da, ne bude li riješeno pitanje Ljubljanske banke, slovenski parlament neće željeti ratificirati pristupni sporazum, a za to nam treba dvotrećinska većina. Želimo da Hrvatska što prije uđe u EU i da ratificiramo pristupni sporazum, a preduvjet za to je da riješimo pitanje Ljubljanske banke u skladu s obvezama koje je Hrvatska preuzela pri zatvaranju pregovora u poglavlju 4 - Sloboda kretanja kapitala', rekao je Erjavec pri dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu.

Erjavec tvrdi da je Hrvatska u pregovorima za zatvaranje pregovora u poglavlju Sloboda kretanja kapitala preuzela obvezu da se pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke rješava u okviru sukcesije bivše Jugoslavije.

'Taj je problem nastao zbog raspada Jugoslavije. Bez toga on ne bi ni postojao i stoga je to tipično pitanje za sukcesiju', rekao je Erjavec.

'Ako to pitanje riješimo, već sutradan možemo u slovenskom parlamentu započeti postupak ratifikacije', rekao je Erjavec, izrazivši uvjerenje da će se to riješiti u međusobnom dijalogu.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da je Hrvatska pokrenula inicijativu, 'koju je slovenska strana prihvatila, da se odvoji pitanje Ljubljanske banke od našeg europskog partnerstva'.

'Imenovali smo stručnjake i s hrvatske i sa slovenske strane, koji bi vladama trebali predložiti neko racionalno i izvedivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke, a moje je duboko uvjerenje da je i hrvatski i slovenski interes dugoročno europsko partnerstvo što se tiče europskih projekata i da upravo zbog toga ta pitanja treba razdvojiti i da na tome treba raditi. Hoćemo li prepoznati svoje interese i realizirati ih, to ćemo vidjeti, a mi ćemo dati sve od sebe da se to tako dogodi', rekla je Pusić.

Postoji mogućnost da se dvoje ministara u Bruxellesu tijekom dana bilateralno sastanu i razgovaraju o tom pitanju.

Ministri Pusić i Erjavec, zajedno s kolegama iz Grčke i Italije, imaju dogovoren sastanak s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom o Jadransko-jonskoj strategiji.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!