superizborna godina

Rimac upozorava na izbornu opasnost za HDZ: Takvo što si ne žele dopustiti

06.02.2024 u 08:08

Bionic
Reading

U ovoj superizbornoj godini birači u Hrvatskoj triput će na birališta. Već se zna kada ćemo na europske i predsjedničke izbore, jer su im rokovi uglavljeni. No, još se ne zna kada će biti parlamentarni izbori

Krajnji rok za njihovo održavanje je sredina rujna. Vladajući se o tome ne očituju previše, oni mogu žonglirati terminima i raspisati izbore kada smatraju da im politički to najviše odgovara, odnosno kada procijene da bi pretrpjeli najmanju moguću političku štetu.

ermin parlamentarnih izbora u proljeće – u travnju ili svibnju – već dugo visi u zraku iako ga nitko službeno ne spominje. Niz političkih analitičara i oporbenih političara spominje taj termin, ali samo nagađajući.

Najbliži HDZ-u koji je dosad spomenuo taj “travanjski ili svibanjski” mogući termin je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, partnerske stranke vladajućeg HDZ-a. On je prije nekoliko dana, gostujući na televiziji N1, bio prvi iz vladajućeg kruga koji je to spomenuo.

Politički analitičar Ivan Rimac napominje da je problem s parlamentarnim izborima što iz perspektive vladajuće stranke ovise o rezultatu onih za Europski parlament, čiji datum održavanja u Hrvatskoj je fiksiran 9. lipnja.

“Na europskim izborima Andrej Plenković nije imao uspjeha otkad je na vlasti. U prvom redu zbog svoje bahatosti i samouvjerenosti kako je dovoljno da on predloži nekog kandidata pa da ga glasači odmah prihvate”, istkanuo je Rimac.

On upozorava na opasnu situaciju po HDZ, ako i ovoga puta ne ostvari dobar rezultat na europskim izborima.

“Ako europski izbori budu prije parlamentarnih, moguća je situacija da HDZ mora sanirati štetu i popravljati imidž nakon izgubljenih izbora, što je za njih vrlo opasna situacija. Takvo što si HDZ najvjerojatnije ne želi dopustiti. Spasilačka opcija eventualno bi bila da izbore odgode za jesen ili da ih raspišu usred ljeta”, kazao je Rimac.

Forsiranje rokova prije europskih izbora, dodaje, HDZ-u je dobrodošlo sve dok suvereno vlada parlamentarnom većinom. Međutim, kaže Rimac, HDZ-u se nakupilo već puno problema.

“Imaju problem “Lex AP” i problem sa sindikatima i obećanjem o povećanju plaća sukladno realnoj inflaciji, a ne statističkim indeksima inflacije. Tu su i afere koje s nadovezuju jedna na drugu”, kaže.

Rimac napominje da ono što Plenkovića sustiže, a nije još buknulo u pravom smislu, jest afera Agrokor.

“Ivica Todorić se probudio, ima nekoliko uspjeha što se tiče sudskih procesa. To bi moglo HDZ-u znantno pogoršati situaciju. Na svim fronotvima HDZ je u problemima. Njihova strategija da pričaju samo o svojim uspjesima u mandatu sve više se utapa u aferama pa praktički izlaze na izbore bez prave kampanje. U toj situaciji HDZ može raspisati izbore odmah pa što bude – da afere idu dalje pa da mediji moraju odlučivati hoće li pisati o aferama ili o kampanji. Mediji bi vjerojatno nastavili pisati o aferama, a kampanja će sama po sebi biti vrlo nezanimljiva”, kazao je Rimac.