parlamentarni izbori

SDP na listi želi Glavaševića, Mrak Taritaš, Daliju Orešković...

30.01.2024 u 09:51

Bionic
Reading

Dok čekaju ponudu o točkastoj koaliciji iz Možemo, u SDP-u su počeli razgovarati i s pojedincima i manjim stranakama s kojima žele pojačati svoje liste za izborne jedinice za nadolazeće parlamentrane izbore, piše u utorak Večernji list

Jedno od zanimljivijih imena koje se u tom smislu spominje ono je bivšeg SDP-ova člana predsjedništva i bivšeg pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića, koji je na prošlim parlamentarnim izborima u Sabor ušao s liste Možemo.

Glavašević se, podsjećamo, sa svojom bivšom strankom SDP-om razišao za vrijeme dok ju je vodio Davor Bernardić te ju napustio u ljeto 2018. godine, otprilike dvije godine nakon što se u SDP i učlanio. U međuvremenu je ostao nezavisan zastupnik jer, iako je na prošle izbore išao s Možemo, u tu se stranku nikada nije učlanio, a javno je kazao i kako se ne podrazumijeva da će na neke buduće izbore opet izaći s Možemo.

Kazao je i kako ga najviše zanimaju izbori za EU parlament i da na te izbore svakako planira izaći, što znači da se, ako sa SDP-om doista postigne dogovor o zajedničkom nastupu na izborima, može očekivati da će ne samo pojačati listu SDP-u u nekoj od izbornih jedinica, a špekulira se o zagrebačkim jedinicama, već i da će dobiti poziciju na SDP-ovoj listi za EU izbore.

Pritom naši izvori iz vrha SDP-a s kojima smo o ovoj temi razgovarali naglašavaju kako sve “pridošlice” na listama s kojima se sada razgovara mogu računati isključivo na pozicije s kojih će se preferencijalno morati izboriti za ulazak u Sabor ili EU parlament.

Borba za preferencijalne glasove sa SDP-ove liste čeka, kako stvari stoje, i bivši šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliju Orešković koja se nedavno razišla s Ivicom Puljkom i strankom Centar, s kojom je vrh SDP-a također već obavio razgovore o potencijalnom zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima. Orešković, kako neslužbeno čujemo, na Iblerovu trgu vide kao potencijalno pojačanje također za neku od zagrebačkih jedinica, nagađa se prvu izbornu jedinicu, jer je SDP u centru Zagreba s kadrovima dosta deficitaran i bez nekih jakih imena.

I šefica Glasa Anka Mrak Taritaš je također jedna od onih s kojima lider SDP-a Peđa Grbin, kako se čuje, razgovara o zajedničkom nastupu na izborima. Mrak Taritaš već je izlazila na izbore sa SDP-om, a svojedobno ju je SDP podržao kao kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba, tako da njeno ime na listi SDP-a ne bi bilo neko veliko iznenađenje.

Jedna je od kombinacija koja je također u ovom trenutku “otvorena” i suradnja SDP-a i Katarine Peović i njene Radničke fronte. Neki u SDP-u priželjkuju Peović na listi sa SDP-om u osmoj izbornoj jedinici, piše novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja.