snimila ih buba

Rimac tajnici Njavro: Računaj na 500.000 kuna kad sve prođe, evo 10.000 eura da imaš za Uskrs

31.05.2020 u 18:31

Bionic
Reading

Obavljajući dužnost državne tajnice u Ministarstvu uprave, Josipa Rimac “stizala je i dodatno zaraditi”, slikovito rečeno, kad bi zapuhala bura, ona je punila džepove. Proizlazi to i iz njezinih riječi koje su istražitelji snimili 29. veljače ove godine, kada je razgovarala s jednim svojim poznanikom, vodičkim poduzetnikom kod, kako istražitelji tvrde, njezine kuće u Vodicama, koju je tada uređivala.

Rimac je poznaniku tom prilikom rekla kako treba zarađivati da bi sve mogla isfinancirati te je dodala da joj je na poslu dobro ali “da stigne dodatno raditi i zaraditi”, doznaje Jutarnji list. Pokazivala mu je projekt vjetroelektrana Krš-Pađene, pohvalila se što su napravili te mu je rekla da se radi o projektu od 250 milijuna eura te kako će u sljedećoj fazi narasti za još toliko. Nakon što mu je kazala da je investitor Lager Bašić, poznanik je konstatirao:

“Znači to su ti tvoji kanali i sad kad bude duvalo ti puniš džepove...”. “Treba raditi. Neko kaže ne može se. Može se...”, uzvratila je Rimac. “A kome pogodovati nego investitorima”, dodao je njezin poznanik.

A prema optužbi USKOK-a, sada pritvorena Josipa Rimac u proteklim se mjesecima svojski trudila pomoći spomenutim investitorima, odnosno njihovoj tvrtki CEMP, da neosnovano dobiju sve potrebne suglasnosti i dozvole, kako za ishođenje potrebnih uporabnih dozvola, tako i za stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije, koji im je osiguravao da proizvedenu električnu energiju prodaju po cijenama preko 100 posto većima od tržišnih. Iz USKOK-ova rješenja o provođenju istrage proizlazi da Rimčeva nije utjecala samo na šefove Hrvatskih šuma da povuku svoja negativna mišljenja vezano za vjetropark Krš-Pađene, nego da je pritiskala i razne dužnosnike u Ministarstvu državne imovine, počevši od ministra pa naniže, da je utjecala na predsjednika upravnog vijeća HERA-e, kao i na sve druge osobe koje su mogle utjecati na donošenje “odgovarajućih” odluka.

Zahvaljujući “bubi” ubačenoj u Audi koji je vozila Josipa Rimac, istražitelji su snimili razgovor koji je ona vodila s tajnicom kabineta ministrice poljoprivrede Ružicom Njavro u trenutku kada joj je, prema optužbi, predala 10.000 eura mita preuzetog od šibenskog poduzetnika Ante Sladića, kojemu su pogodovale u pogledu izmjena određenih propisa vezanih uz uzgoj stoke.

  • +35
Josipa Rimac Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

“Uglavnom, Ante ti je rekao sljedeće, da mi to poguramo, da on stoji iza onoga što je zadnji put rekao i da sigurno računaš na svojih 500.000 kuna što se tiče... kad prođe. Sad ti je poslao da imaš za Uskrs”, kazala je Rimac Ružici Njavro u razgovoru koji su vodile 5. travnja iza 21 sat dok su sjedile u njezinu vozilu na jednoj lokaciji u Zagrebu. Njavro se, čini se, u prvom trenutku nećkala, govoreći “ma daj”, ali je Rimčeva nastavila: “Nećeš me valjda zajebavat, a ja sam ti donijela... drži to”.

“Ajde...” - uzvratila je Njavro i nasmijala se, proizlazi iz snimljenog materijala. Rimac je svojoj sugovornici tom prilikom rekla kako i načelnica Gračaca Nataša Turbić rješava problem s natječajem za Sladića.