RADOZNALI DIV

Rijedak, dirljiv susret ulješure s robotom

16.04.2015 u 14:29

Bionic
Reading

Ozbiljnim ljubiteljima znanstveno-popularnih dokumentaraca dobro je poznat onaj pomalo opaljeni žar koji se odražava u očima i glasovima prirodoslovaca dok govore o predmetima svojih istraživanja - o rijetkim kukcima, golemim eksplozijama supernova koje nakratko zasjaju snažnije od milijardi zvijezda ili o zapanjujućoj dovitljivosti vrana

Ako razumijete ovu strast, vjerojatno ćete se naježiti već od same pomisli na oduševljenje koje su doživjeli istraživači Nautilus Exploration Programa dok su promatrali dirljivi susret goleme ulješure i njihova robota u tamno modrim dubinama Meksičkog zaljeva.

Naime video koji su napravile kamere NEP-a otkriva onu znatiželju karakterističnu za pametne sisavce i istovremenu ležernu zaigranost svojstvenu moćnim stvorenjima koja uglavnom nemaju prirodnih neprijatelja, osim naravno, čovjeka.

'Kit je obišao podmornicu Hercules nekoliko puta davši priliku našim kamerama da snime nešto fascinantnih prizora tog predivnog stvorenja. Susreti ulješura s robotiziranim podmornicama izuzetno su rijetki', objavila je ekipa NEP-a.

Hercules je robotizirana podmornica na daljinsko upravljanje konstruirana za oceanska istraživanja. Opremljena je za arheološke, biološke i geološke studije na velikim dubinama do 4000 metara.

Ulješure dosežu dužine do 18 metara i težine do 50 tona. Najveće su životinje sa zubima na Zemlji. Uglavnom se hrane tajanstvenim divovskim lignjama koje žive na velikim dubinama. Ponekad zalaze u Jadransko more, no ono se više puta pokazalo smrtonosnom klopkom za ove goleme sisavce. Prošle godine na talijanskim obalama nasukalo se cijelo jato ulješura koje je prvi put uočeno kraj otoka Visa. Dobrovoljci su uspjeli osloboditi četiri, no tri su uginule.