lijek: Masovno testiranje

Epidemiolog upozorava: Omikron se toliko proširio da nam gotovo nikakve preventivne mjere ne pomažu. Samoizolacija je izgubila smisao

21.01.2022 u 08:42

Bionic
Reading

Omikron se toliko proširio tako da nam gotovo nikakve preventivne mjere, osim rane samoizolacije zaraženih, ne pomažu, izjavio je u Studiju 4 Dobrica Rončević, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Primorsko-goranske županije

Epidemiolog Dobrica Rončević iz NZJZ-a Primorsko-goranske županije kaže da se danas, kao i idući tjedan, očekuje porast broja novozaraženih.

U četvrtak je u Hrvatskoj bilo 17.489 novozaraženih kad se zbroje PCR i BAT testovi, a preminule su 43 osobe.

'Oko 30 do 50 posto je pozitivnih među testiranima, što nam govori da ima zaraženih koji to ne znaju', kazao je Rončević u Studiju 4 HRT-a.

Dodao je da cijepljenje i prebolijevanje štiti nekoliko mjeseci od težih oblika bolesti i smrtnog ishoda.

'Nisam pristalica da se a priori ide u ukidanje evidencije kakvu nude covid potvrde. Samoizolacija je izgubila smisao i ona se gotovo potpuno ne provodi, naročito ne dosljedno. Zbog toga bi trebalo tu mjeru zamijeniti širokim i dostupnim testiranjem', naglasio je.

  • +10
Cijepljenje na Velesajmu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Komentirajući situaciju da postoje osobe kojima nakon skidanja s respiratora bude bolje, a onda se jave komplikacije - bakterijska oboljenja, upale i trombovi - Rončević je kazao da pacijenti s teškim oblicima bolesti obično nisu osobe koje su imune u dovoljnoj mjeri. Te su osobe sada opet među najrizičnijim - starije osobe s kroničnim bolestima. Oni bi trebali biti ciljana skupina za kontinuirano docjepljivanje i u budućnosti, poručio je.

Rončević je kazao da na vrijeme nismo spriječili masovna okupljanja tijekom blagdana i tako smo dopustili omikronu da se širi. Smatra da bi zabrana okupljanja mogla imati vrlo mali učinak.

'Bili bismo zadovoljni da dobijemo malo usporavanje kako bi se 'busterirali' oni koji to još nisu učinili te se osvijestili oni koji se još nisu cijepili. Nedavna preboljenja i nedavna cijepljenja nisu garancija da se osoba ne može zaraziti. Docjepljivanje bi, za razliku od preboljenja, trebalo biti glavno oružje protiv pandemije', dodao je.

Na pitanje prelazi li pandemija u endemiju, poručio je da postoji rizik od pojave neke nove varijante koja bi mogla biti opasnija. Ne smijemo odustati ni usporiti proces cijepljenja. Upravo je to bitka zdravstvenog sustava - nastavak cijepljenja, smatra Rončević.

Ovaj riječki epidemiolog komentirao je i slučaj Austrije, koja uvodi obvezno cijepljenje, a ima najviše zaraženih, te Izrael, koji najavljuje ukidanje covid potvrda.

'Manje je važno koju će strategiju zemlja primijeniti kao metodu zaštite. Sve su zemlje prepoznale potrebu da se provede cijepljenje. Covid potvrda, ako nije u funkciji motivacije za cijepljenje, ima puno manje značenje', kazao je.

Dodao je da mu se obvezno cijepljenje osobno ne sviđa, ali kako je na svakoj pojedinoj zemlji da osmisli način na koji održavati cijepljenje.