NISU BAŠ PROTIV OUTSOURCINGA

Ribić objašnjava zašto sindikat koristi 'vanjske' čistačice

11.08.2014 u 15:10

Bionic
Reading

'Mi kao sindikat nismo protiv outsourcinga kao ideje, ali jesmo protiv njega u zdravstvu i školstvu jer on tamo u konačnici nije jeftiniji za državu već skuplji. Održava spregu između javnog i privatnog što je opasno za građane koji koriste usluge', kazao je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Na pitanje zašto je onda tvrtka Sindikat gradnja, koju su osnovali NSZV i Sindikat hrvatskih učitelja, iznajmila vanjsku zaštitarsku tvrtku i vanjske čistačice za njeno čišćenje navodi kako je Sindikat gradnja privatni poslovni subjekt i kako je normalno da privatne tvrtke takve usluge outsourcaju jer je to imperativ tržišnog poslovanja.

'Naš kat, gdje su prostorije sindikata čisti gospođa koja to radi zadnjih deset, petnaest godina. Za ostatak zgrade, odnosno dva kata koja su iznajmljena angažirane su vanjske osobe od strane Sindikat gradnje. Pa i u drugim sindikatima zgrade čuvaju vanjske zaštitarske službe, Sveučilište isto ima vanjske zaštitare. Mi nemamo svoje čistačice koje smo mogli iznajmiti da čiste prostore dva kata zgrade koje smo trenutno iznajmili', zaključio je Ribić.

Ribić je zajedno s ostalim sindikalistima početkom srpnja obzanio da su za referendum protiv outsourcinga skupili više od šesto tisuća potpisa.