glavni tajnik

Kroflin: Redoviti profesori u rangu s glasnogovornicima u državnoj upravi, to je dovoljna poruka

19.01.2024 u 13:02

Bionic
Reading

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja Matija Kroflin ustvrdio je u petak da je proces kreiranja novih koeficijenata u sustavu znanosti i visokog obrazovanja potpuno netransparentan i kreiran u nerealnim vremenskim rokovima, bez definiranih kriterija i metoda

Vlada je sindikatima obećala uključenost u izradu novih koeficijenata, a trenutno ne samo da nismo uključeni, nego još nismo niti informirani o mnogim koeficijentima za obračun plaća, upozorio je Kroflin na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da se koeficijentima koje je predložila Vlada degradira sustav znanosti i visokog obrazovanja i ponižavaju najiskusniji znanstvenici i profesori te istaknuo da će plaće 80 posto zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju biti u lošijoj poziciji u odnosu na plaće u gospodarstvu nego na početku prvog mandata aktualne Vlade.

Naveo je da je, primjerice, pozicija redovitog profesora stavljena u rang s glasnogovornicima u državnoj upravi, što je, smatra, više nego dovoljna poruka sindikalnom članstvu da znaju koliko vrijede aktualnoj vlasti.

Podsjetio je i da Vlada nije prihvatila ni jedan od njihovih prijedloga koji su, kaže, bili realni i fiskalno održivi, već ih je ignorirala. "To govori koliko je Vladi bitna znanosti i visoko obrazovanje", poručio je Kroflin.

Kroflin: To je najskuplji početak izborne kampanje

Ocijenio je da je cilj reforme relativno jasan, a to je - napraviti predizborni PR, podijeliti novac i očekivati da će zbog toga manje- više svi biti zadovoljni. No, neće, kaže, jer su uz povećanje plaća bitna i načela i vrijednosti i dugoročan pogled na to što takav sustav koeficijenata znači za motivaciju unutar sustava i njegov razvoj.

"Umjesto povijesne reforme imat ćemo najskuplji početak predizborne kampanje", ocijenio je Kroflin. Dodao je da će to građane stajati više od milijardu eura, a da oni na koje će se povećanja odnosit neće biti zadovoljni i to stoga što je to "učinjeno preko koljena".

Rekao je da u ponedjeljak očekuju finalnu verziju uredbe o koeficijentima za sva radna mjesta, ali i da se neće miriti s postojećom situacijom i da će na nju primjereno reagirati.

Savjetnik Sindikata Vilim Ribić ustvrdio je da će porezni obveznici platiti kaotičan sustav, 'ćorav posao', nekompetentan, nestručan, nepromišljen, bez analitičke poglede i procjene radnih mjesta i učinjen "zbrda-zdola".

To nije moguće učiniti kako treba u tako kratkom vremenu jer je to vrlo osjetljiv i zahtjevan posao, upozorivši da je nedopustivo da nisu objedinjene plaće lokalnih i službenika u državnoj upravi. "Bitno je novac poreznih obveznika razdijeliti što brže kako bi učinak na izbore bio što povoljniji za vladajuću garnituru", ocijenio je Ribić te dodao da je očito prevagnuo stranački interes u odnosu na državni.