SUKOB NA PREGOVORIMA SA SINDIKATIMA

Ribić: 'Na jesen ćete imati dar-mar, revoluciju!', Linić: 'Tko ste vi?'

13.07.2012 u 19:41

Bionic
Reading

'Na jesen ćete imati štrajkove, revoluciju! Zaustavit ćemo cijeli sustav, ništa u ovoj državi neće funkcionirati. Dar-mar! Niste ni svjesni što će vas snaći', grmio je Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata na okupljene ministre tijekom današnjih propalih pregovora

'Ma tko ste vi? Ovo više nema smisla. Dosta je političkih govora. Vi na ništa ne pristajete. Radite što hoćete. Krenite s revolucijom, smanjite plaće i sebi i svojim kolegama koji ni kruh jeli ni kruh mirisali. Vi ste veliki sindikalac. pa, radite što hoćete, ali ja se vas ne bojim', odbrusio mu je ministar financija Slavko Linić, pokupio svoju torbu i izašao. I prvi put Ribić je ostao bez riječi. Iako je iskusan u duelima s bivšim ministrima financija, ovakav odgovor skamenio ga je, piše Jutarnji list

Nakon nešto više od mjesec dana sindikalne borbe, Vilim Ribić uspio je isposlovati smanjenje plaća u prosvjeti za tri, pet, sedam ili devet posto, ovisno o godinama staža pojedinog, učitelja, profesora, znanstvenika ili tete u vrtiću.

Naime, predstavnici sindikata znanosti, srednjeg i osnovnog školstva, te sindikata medicinskih sestara Vilim Ribić, Branimir Mihalinec, Zvonimir Laktašić i Anica Prašnjak odbili su potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, pa Vlada odbija legalizirati isplatu dodataka na plaću koju je sa sindikatima, za period od 2000. do 2004. potpisao bivši premijer Ivica Račan. A bez legalizacije te uredbe, Vlada od srpanjske plaće odbija isplatiti ilegalni dodatak za prosvjetare.


Ako se Vlada bude željela dodatno inatiti, imaju puno pravo od svih zaposlenih u prosvjeti zatražiti povrat ilegalno isplaćenih dodataka, što znači da bi učitelji, profesori i zanstvenici morali vratiti ukupno 2,4 milijarde kuna! No, barem zasad, u Banskim dvorima ne najavljuju takav epilog.

Uz dodatak TKU, Vlada je sindikatima u obrazovanju ponudila na potpis i sporazum o dodacima na plaću od 2,3 posto koji bi se s 1. srpnja trebao odgoditi na 1. siječnja iduće godine, i isplatiti sredinom veljače. Osovina Ribić-Laktašić-Mihalinec iako nisu željeli potpisati dodatak TKU, inzistirali su na potpisu na odluku kojoj se prosvjetarske plaće povećavaju za 2,3 posto, no Vlada to, dakako, nije dozvolila s izlikom da ne mogu otjerati sve javne službe u moguće otkazivanje TKU, a za sebe potpisati povišicu.

Kako se moglo čuti od ljudi iz najbližeg kruga suradnika Vilima Ribića on je iz Banskih dvora otišao u potpunu šoku jer je očekivao da će u konačnici Vlada popustiti i pristati na njihove uvjete, ili da će se uspjeti nešto ispregovarati na stolu ili pod stolom, kao što su to radili posljednjih deset godina.

Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru nakon šest rundi pregovora potpisali su uime zaposlenih u zdravstvu Spomenka Avberšek, za liječnike Ivica Babić, za zaposlene u kulturi Ljubica Pilić, a za socijalnu skrb Jadranka Ivezić. Kako oni predstavljaju tri od četiri sektora u javnim službama, a samo je prosvjeta u potpunosti odbila, pokrenut je postupak arbitraže u kojem će dva Vladina, dva sindikalna i jedan neovisni arbitar odlučivati je li dodatak TKU valjan i bez potpisa četiri sindikalca, odnosno djelatnosti prosvjete i jedne trećine glasa djelatnosti zdravstva.

Prema prvim informacijama, sindikate bi trebali zastupati Jadranka Ivezić i Ivica Babić, Vladu Neven Mimica i Mirando Mrsić dok bi peti arbitar bio sa Pravnog fakulteta. Najizgledniji kandidati za to mjesto su profesori Željko Potočnjak, Viktor Gotovac, Ivana Grgurev ili Darko Milković. Očekuje se da bi se arbitraža trebala završiti do kraja idućeg tjedna i očekuje se da bi arbitraža potvrdila sporazum Vlade i sindikata, bez obzira na to tko će biti nezavisni arbitar.

A nakon takve odluke, javne službe do kraja iduće godine gube dvije božićnice, jedan regres, jubilarne nagrade u idućoj godini, uvodi se reda u prijevoz, a dnevnice se sa 170 smanjuju na 150 kuna. Što se tiče prijevoza ukida se onima koji žive bliže od dva kilometra od radnog mjesta, a puni iznos mjesečne karte dobit će samo oni koji poslodavcu donesu račun da su kupili pokaz. Oni koji ustraju na vožnji do radnog mjesta u osobnom automobilu, dobivat će 75 posto cijene mjesečne pokazne karte.