SINDIKAT PODRŽAO STUDENTE

Ribić: Mi nismo organizirali prosvjede

29.04.2009 u 13:02

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja s današnje konferencije za novinare je poručio da podržava studentske zahtjeve za besplatnim studiranjem, no ne stoji iza organizacije njihovih prosvjeda

Optužba koja je stigla iz Vlade na naš račun, da mi stojimo iza studentskih prosvjeda, nije točna, rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata Vilim Ribić, dodavši kako je siguran da iza prosvjeda ne stoji nitko, osim studenata samih. Ističući da podržava studente u njihovim zahtjevima, dodao je da se zalaže za kriterij uspješnosti, no drži da treba razraditi modalitete tog kriterija.

Razumljivo je da netko ne može besplatno studirati dvadeset godina, no ako je pao godinu ili dvije, za to je potrebno razraditi kriterije, a u izradi tih kriterija moraju sudjelovati i studenti, mišljenja je Ribić. Netočna je informacija prema kojoj se u većini europskih zemalja studij plaća, rekao je Ribić, navodeći za primjer pet skandinavskih zemalja, Slovačke, Češke, Poljske, Cipra te dijela Njemačke i Španjolske, gdje je studij besplatan, kao i Austrije, gdje su školarine simbolične.

Sve poluge za rješavanje problema su u rukama Vlade, koja mora osigurati sredstva za školovanje onih studenata koji redovito izvršavaju svoje obveze, rekao je Ribić i dodao kako se mora spriječiti da se neki fakulteti pretvore u profitne centre. Sredstva u iznosu od oko 400 milijuna kuna, koliko je potrebno za besplatno školovanje, prema njegovom mišljenju mogu se namaknuti iz 116 milijardi teškog proračuna.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić naveo je primjer splitskog Medicinskog fakulteta, na koji se u akademskoj godini 2009/2010. upisuje 95 studenata, od kojih njih 45 treba platiti svoj studij. Prema njegovom mišljenju, to je licemjerno, s obzirom da je Hrvatska na dnu ljestvice po zainteresiranosti za studij medicine.