UZ BAKLJE I RAKETE

Ribari označili granicu u Savudrijskoj vali

07.11.2009 u 14:08

Bionic
Reading

Pedesetak ribarskih brodova sa oko 400 prosvjednika isplovilo je iz Umaga, Novigrada, Savudrije i ostalih istarskih mjesta te se okupilo ispred svjetionika Savudrija u današnjem prosvjedu protiv sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije

Konvoj hrvatskih ribarskih brodova, koji su krenuli oko 10,30 sati, pratila su dva hrvatska policijska plovila do rta Savudrije, međutim ne i do crte sredine Savudrijske vale.

Prosvjed na moru protekao je mirno, bez ikakvih ekscesa. Dolazeći do crte sredine Savudrijske vale posada i ribari istaknuli su hrvatske zastave te zapalili baklje i rakete, želeći upozoriti - kako su naglasili ribari - da hrvatska Vlada mora znati gde je na moru hrvatsko-slovenska granica.

Na jednom od brodova bio je župnik iz općine Oprtalj velečasni Ante Tonči Jukopila, koji je s broda novinarima izjavio da su "Hrvati, kada je bilo najteže, uvijek pobjeđivali zahvaljujući Božjem blagoslovu, pa će tako biti i sada".

Predstavnica konvoja "Libertas", novinarka Branka Šeparović, koja se pridružila istarskom konvoju, na crti sredine Savudrijske vale bacila je u more bocu s povijesnim dokumetima o, kako je rekla, "međunarodno priznatoj granici na kopnu i na moru, a koju hrvatske vlasti ignoriraju".

Predsjednik udruge profesionalnih ribara "Mare croaticum" Daniele Kolec u izjavi za novinare izrazio je zadovoljstvo organizacijom konvoja, te je naglasio kako istarski ribari nemaju ništa protiv da slovenski ribari ribare nekoliko stotinjaka metara južnije od sredine Savudrijske vale.

Međutim, dodao je, hrvatski ribari će se oduprijeti tomu da Slovenci mogu ploviti do Vrsara ili da se hrvatska granica na moru pomakne južnije od sadašnje crte sredine, čime bi Republika Hrvatska "izgubila više od stotinu kilometara četvornih svoga teritorijalnog mora".

Branka Šeparović je također izvijestila novinare kako je brod na kojem je ona bila, tijekom plovidbe uz crtu sredine u Savudrijskoj vali, kada su snimali bacanje plutača s hrvatskim zastavama, presreo slovenski policijski čamac, rekavši im da se nalaze u slovenskom moru te kako trebaju napustiti tu lokaciju, što su oni prvotno odbili.

Na današnjem prosvjedu istarskih ribara, koji je trajao oko tri sata, najavljeno je da će se u subotu, 14. studenoga, u organizaciji predstavnika ribara, Matice hrvatske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u Umagu održati javni prosvjed. Njime će se još jedanput upozoriti na neslaganje sa Sporazumom o arbitraži te na strah od gubitka hrvatskoga nacionalnog teritorija.