MINISTRICA PUSIĆ:

'RH tek treba zauzeti stav oko Jeremića'

31.01.2012 u 10:59

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u utorak u Beogradu kako Hrvatska tek treba zauzeti stajalište u vezi s kandidaturom srbijanskog ministra Vuka Jeremića za predsjednika Opće skupštine UN te najavila kako će na večerašnjem bilateralnom sastanku s njime razgovarati i o toj temi

'Različite se špekulacije javljaju, mi smo tek prije dva dana dobili tu najavu. Malo nas je iznenadilo moram reći, obzirom da je to područje, dakle taj dio Europe sada na redu sa svojom kandidaturom i obično je tu postojao konsenzus, ali u ovom trenutku Hrvatska još treba zauzeti stav oko toga', kazala je Pusić novinarima u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu nakon sastanka s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji.

Istaknula je kako je stajalište o tom pitanju potrebno zauzeti do lipnja te da će Hrvatska do tada imati definitivno stajalište.

Na pitanje hoće li i o tome biti riječi u današnjim razgovorima sa srbijanskim šefom diplomacije, Pusić je odgovorila potvrdno.

Ranije, B92 izvijestio je da je Vesna Pusić izjavila je da će Hrvatska za mjesto predsjedavajućeg Glavne skupštine UN-a podržati kandidata Litve jer je kandidatura srpskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića stigla u posljednji trenutak.

'Kandidatura Vuka Jeremića pojavila se neočekivano i u zadnji trenutak. Osim toga, između tog predsjedanja i odluka stoje izbori u Srbiji i vjerojatno će biti važno kako će ti izbori proći', rekla je ministrica Pusić za agenciju Tanjug.

Ona je potvrdila da su o kandidaturi iz Litve ranije objavljeni neki razgovori o podršci.

Prethodno je Večernji list, pozivajući se na neimenovane izvore iz ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, objavio da 'kandidatura Vuka Jeremića nije naišla na odobravanje u Hrvatskoj'.

'Hrvatska teško može podržati Jeremića i zato što se ne može predvidjeti kakav će biti ishod izbora, a time i politika susjedne države', navodi se u tekstu.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Jeremić kandidat je Srbije za predsjednika Opće skupštine UN, objavio je u utorak beogradski dnevnik ''Večernje novosti'', koji je, ne navodeći izvor, ustvrdio da je Srbija u ponedjeljak službeno podnijela Jeremićevu kandidaturu za to mjesto, što u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova nisu željeli komentirati. Po pisanju lista, kandidata za predsjedavajućeg za sljedeću, 67. sjednicu Opće skupštine po sustavu rotacije treba dati regija istočne Europe, a Jeremiću je navodno zasad jedina protukandidatkinja litavska veleposlanica pri UN-u Dalia Leinarte. Izborni proces može biti izvršen ili tako što će se aklamacijom unutar skupine zemalja istočne Europe postići dogovor o jednom imenu ili će, ako se to ne dogodi i bude više kandidata, o predsjedniku glasovanjem odlučiti sve 193 članice Opće skupštine.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova sudjeluje u utorak u Beogradu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).