BEBIĆ NA SKUPŠTINI NATO-A

'RH od uvoznika postala izvoznik sigurnosti'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.05.2009 12:14
  • Objavljeno 26.05.2009 u 12:03
Luka Bebić

Luka Bebić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sinisa Sunara / Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić obratio se u utorak u Oslu sudionicima zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a ocijenivši da je članstvom u NATO-u Hrvatska ispunila jedan od dva najvažnija vanjskopolitička cilja, pridružujući se euroatlantskoj obitelji mira, demokracije i zajedničkih vrijednosti

ZAGREB - Hrvatska, uz Albaniju, prvi put sudjeluje u radu Parlamentarne skupštine NATO-a kao punopravna članica Saveza.

'Hrvatska se članstvom u NATO-u pridružuje euroatlantskoj obitelji mira, demokracije i zajedničkih vrijednosti, istodobno ispunjavajući jedan od dva najvažnija vanjskopolitička cilja od stjecanja neovisnosti. Vjerujem da će i drugi cilj - članstvo u EU - uskoro biti ispunjen', rekao je Bebić.

Kazao je da je u vrlo kratkom roku Hrvatska poduzela široki spektar političkih i obrambenih reformi, te uspostavila funkcionirajući demokratski politički sustav.

'Država koja je nekad bila uvoznik sigurnosti prometnula se u zemlju koja je izvoznik sigurnosti, čime dokazuje svoju predanost i spremnost da pridonese miru i stabilnosti u regiji i šire', rekao je Bebić u svom govoru.

Podsjetio je da Hrvatska sudjeluje u 18 misija pod vodstvom Ujedinjenih naroda, NATO-a i Europske unije sa 440 pripadnika civilnih i vojnih snaga.

'Naš najvažniji doprinos je u Afganistanu, gdje smo razmjestili gotovo 300 vojnika, koji djeluju bez nacionalnih ograničenja. Naše snage djeluju u tri regionalna zapovjedništva, u Kabulu, na sjeveru u Mazar-i-Šarifu, Kunduzu i Pol-i-Komriu te na zapadu u Čagčaranu', kazao je Bebić.

Bebić je iznio mišljenje da je proširenje jedna od najuspješnijih politika Saveza i da NATO mora i dalje voditi politiku otvorenih vrata, što je posebno važno za jugoistočnu Europu.

'Kroz proširenje, NATO širi područje mira te konsolidira sigurnost i stabilnost u novim demokracijama. Stoga je moje čvrsto uvjerenje da vrata NATO-a trebaju ostati otvorena da kroz njih prođu i druge države. To je posebno važno za jugoistočnu Europu, zbog daljnje nepostojanosti u toj regiji', kazao je Bebić.

'Euroatlantske integracije nude jedini mogući način za napredak jugoistočne Europe. Zbog toga podržavamo sve države ove regije koje dijele cilj pristupanja Savezu kao punopravne članice', poručio je prvi čovjek Sabora.

Dodao je da Hrvatska također u potpunosti podržava odluku summita u Bukureštu kojom su predsjednici država i vlada odlučili da će Gruzija i Ukrajina, kada ispune sve kriterije za ulazak u NATO-ovu obitelj, u konačnici postati članice Saveza.

Suradnja s Parlamentarnom skupštinom NATO-a traje od 2000. godine kada je Hrvatskoj upućen poziv kao pridruženoj članici, nakon čega je bilo uspostavljeno Parlamentarno izaslanstvo Hrvatskog sabora pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Kasnije u utorak predsjednik Sabora Bebić sastat će se s domaćinom skupa predsjednikom norveškog parlamenta Thorbjornom Jaglandom s kojim će razgovarati o ukupnim hrvatsko-norveškim odnosima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi