VANJSKOPOLITIČKI ODBOR EP-A

RH može zaključiti pregovore do sredine 2010.

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.11.2009 12:34
  • Objavljeno 24.11.2009 u 12:26
hrvatska zastava

hrvatska zastava

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Članovi vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta prihvatili su u ponedjeljak navečer prijedlog rezolucije o strategiji proširenja u kojem se kaže da Hrvatska može zaključiti pristupne pregovore do sredine sljedeće godine ako ubrza reforme i ispuni potrebne kriterije, uključujući punu suradnju s Haškim sudom

O prijedlogu, sastavljenom na temelju izvješća Gabriela Albertinija, u srijedu će se raspravljati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, a u četvrtak će se glasovati.

Prijedlog rezolucije pokriva sve zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Europskoj uniji. Rezolucije Europskog parlamenta o proširenju pravno su neobvezujući tekstovi.

Što se Hrvatske tiče, u prijedlogu rezolucije izražava se uvjerenje "da se pristupni pregovori mogu završiti do sredine 2010. godine". Od Hrvatske se traži da ubrza napore i ispuni sve potrebne kriterije i mjerila, između ostaloga i da "omogući ICTY-u pristup traženim dokumentima u suđenjima za ratne zločine".

Slično kao što je navedeno u strategiji za proširenje Europske komisije i zastupnici Europskog parlamenta traže reforme javne uprave, reformu pravosudnog sustava, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala te održivi povratak izbjeglica.

Također se navodi da je potpisivanje bilateralnog sporazuma o rješavanju graničnog prijepora sa Slovenijom "stvorilo poticaj za daljnje otvaranje poglavlja u pristupnom procesu".

U prijedlogu rezolucije se kaže da bilateralni prijepori ne bi trebali predstavljati prepreku u pristupnom procesu, ali se kaže da EU treba učiniti sve da ih riješi prije pristupanja Uniji i da takve prijepore trebaju rješavati strane koje su u njega uključene.

Općenito, zastupnici pozdravljaju napore koji se čine u zemljama zapadnog Balkana, a kao glavne izazove navode borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, slobodu i neovisnost medija od političkog uplitanja i neovisnost regulatornih tijela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi