OSTAVKA NIJE PRIHVAĆENA

Rezultat zamjene identiteta: Smijenjena tri šefa splitske bolnice, ravnatelj ostaje

03.06.2020 u 13:40

Bionic
Reading

Upravno vijeće splitske bolnice jednoglasno je odbilo ostavku ravnatelja dr. Julija Meštrovića, podnesenu nakon što je otkrivena zamjena identiteta dviju pacijentica zbog koje je jedna pokopana pod pogrešnim imenom, a druga također pod pogrešnim imenom vraćena u umirovljenički dom koji nije bio njen. Ravnatelj KBC-a Split stoga ostaje na svojoj poziciji, a zbog katastrofalne pogreške smijenjene su tri osobe na nižim pozicijama: šefovi Respiracijskog centra i Klinike za zarazne bolesti te Odjela za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice Neven Ljubičić pred novinarima je potvrdio da su nalazi inspekcije Ministarstva zdravstva pokazali da je greška nastala prilikom prebacivanja dviju pacijentica s jednog na drugi bolnički odjel, što se poklapa s nalazom interne kontrole o kojemu je tportal izvijestio još prije desetak dana.

'Svjesni smo pogreške koja je počinjena na tri razine, od zamjene identiteta prilikom transfera do nedostataka u vođenju dokumentacije, pristupu vođenju liječenja i osiguranju kvalitete. Odgovorne osobe koje su vodile ova tri sustava više nisu na tim pozicijama. Želimo okrenuti novi list, zatvoriti ovo ružno poglavlje i nastojati popraviti sve greške u što kraćem roku. One bacaju ružno svjetlo na sve dobro što su djelatnici KBC-a radili i još uvijek rade, usprkos teškim i neprirodnim uvjetima', kazao je Ljubičić.

No, nije se konkretno izjasnio, pa i dalje ostaje nepoznato je li zamjena identiteta imala utjecaj na ishod liječenja preminule pacijentice.

  • +15
KBC Split Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Podsjetimo, u prvim danima travnja splitska bolnica zaprimila je gotovo stotinu oboljelih od Covida-19, mahom štićenika umirovljeničkih domova, od kojih neki nisu bili kontaktibilni. Upravo tada dogodila se zamjena identiteta dviju korisnica dvaju različitih domova u okolici Splita. Pacijentice su bile teškog zdravstvenog stanja i nisu mogle jasno komunicirati, niti se odazvati na ime. Jedna od pacijentica preminula je 16. travnja, a pokopao ju je član obitelji druge pacijentice i ne znajući da u lijesu nije njegova tetka. Sve je otkriveno tjednima kasnije, nakon što su djelatnici bolnice u dom u Seget Vranjic pokušali vratiti pacijenticu koja nije bila ona pod čijim su je imenom vodili.

Stručno vijeće KBC-a Split odmah nakon incidenta dalo je punu potporu ravnatelju Meštroviću, a i Upravno vijeće na koncu nije pronašlo njegovu izravnu odgovornost.

'Dogodila se tragična greška za koju nema opravdanja. Moram zahvaliti članovima dviju obitelji zbog njihove dobrote i razumijevanja za ovu ustanovu i mene osobno, na tome ću im uvijek biti zahvalan. Moramo raditi da se ovakve greške ne ponavljaju, do kraja urediti kvalitetu rada i sve procese', kazao je Meštrović.

U splitskoj bolnici su nakon ovog incidenta najavili uvođenje sustava narukvica za pacijente s barkodom, što je u većem dijelu hrvatskih bolnica već dio standarda, a rezultate internog i inspekcijskog nadzora zatražilo je i Državno odvjetništvo.