OSTAVKA NIJE PRIHVAĆENA

Rezultat zamjene identiteta: Smijenjena tri šefa splitske bolnice, ravnatelj ostaje

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 03.06.2020 13:43
  • Objavljeno 03.06.2020 u 13:40
Julije Meštrović

Julije Meštrović

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Upravno vijeće splitske bolnice jednoglasno je odbilo ostavku ravnatelja dr. Julija Meštrovića, podnesenu nakon što je otkrivena zamjena identiteta dviju pacijentica zbog koje je jedna pokopana pod pogrešnim imenom, a druga također pod pogrešnim imenom vraćena u umirovljenički dom koji nije bio njen. Ravnatelj KBC-a Split stoga ostaje na svojoj poziciji, a zbog katastrofalne pogreške smijenjene su tri osobe na nižim pozicijama: šefovi Respiracijskog centra i Klinike za zarazne bolesti te Odjela za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite

Predsjednik Upravnog vijeća bolnice Neven Ljubičić pred novinarima je potvrdio da su nalazi inspekcije Ministarstva zdravstva pokazali da je greška nastala prilikom prebacivanja dviju pacijentica s jednog na drugi bolnički odjel, što se poklapa s nalazom interne kontrole o kojemu je tportal izvijestio još prije desetak dana.

'Svjesni smo pogreške koja je počinjena na tri razine, od zamjene identiteta prilikom transfera do nedostataka u vođenju dokumentacije, pristupu vođenju liječenja i osiguranju kvalitete. Odgovorne osobe koje su vodile ova tri sustava više nisu na tim pozicijama. Želimo okrenuti novi list, zatvoriti ovo ružno poglavlje i nastojati popraviti sve greške u što kraćem roku. One bacaju ružno svjetlo na sve dobro što su djelatnici KBC-a radili i još uvijek rade, usprkos teškim i neprirodnim uvjetima', kazao je Ljubičić.

No, nije se konkretno izjasnio, pa i dalje ostaje nepoznato je li zamjena identiteta imala utjecaj na ishod liječenja preminule pacijentice.

  • +15
  • +12

KBC Split

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Podsjetimo, u prvim danima travnja splitska bolnica zaprimila je gotovo stotinu oboljelih od Covida-19, mahom štićenika umirovljeničkih domova, od kojih neki nisu bili kontaktibilni. Upravo tada dogodila se zamjena identiteta dviju korisnica dvaju različitih domova u okolici Splita. Pacijentice su bile teškog zdravstvenog stanja i nisu mogle jasno komunicirati, niti se odazvati na ime. Jedna od pacijentica preminula je 16. travnja, a pokopao ju je član obitelji druge pacijentice i ne znajući da u lijesu nije njegova tetka. Sve je otkriveno tjednima kasnije, nakon što su djelatnici bolnice u dom u Seget Vranjic pokušali vratiti pacijenticu koja nije bila ona pod čijim su je imenom vodili.

Stručno vijeće KBC-a Split odmah nakon incidenta dalo je punu potporu ravnatelju Meštroviću, a i Upravno vijeće na koncu nije pronašlo njegovu izravnu odgovornost.

'Dogodila se tragična greška za koju nema opravdanja. Moram zahvaliti članovima dviju obitelji zbog njihove dobrote i razumijevanja za ovu ustanovu i mene osobno, na tome ću im uvijek biti zahvalan. Moramo raditi da se ovakve greške ne ponavljaju, do kraja urediti kvalitetu rada i sve procese', kazao je Meštrović.

U splitskoj bolnici su nakon ovog incidenta najavili uvođenje sustava narukvica za pacijente s barkodom, što je u većem dijelu hrvatskih bolnica već dio standarda, a rezultate internog i inspekcijskog nadzora zatražilo je i Državno odvjetništvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!