VUK JEREMIĆ:

Rezolucija EP-a o Kosovu za Srbiju neprihvatljiva

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 05.02.2009 18:01
  • Objavljeno 05.02.2009 u 18:01
JEREMIĆ

JEREMIĆ

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je da za Srbiju nije prihvatljiva rezolucija Europskog parlamenta o Kosovu, u kojoj se zemlje EU-a koje nisu priznale neovisnost Kosova pozivaju da to učine

Jeremić je kazao da se rezolucija o Kosovu protivi srbijanskom Ustavu i međunarodnom pravu te da EP nije ustanova koja je u ime EU-a mjerodavna baviti se vanjskom politikom.

'Za vanjsku politiku u EU mjerodavno je Vijeće ministara, a u okviru Vijeća postoje zemlje koje priznaju Kosovo, kao i one koje ga ne priznaju kao neovisnu državu. Dakle, mišljenje u EU, u ustanovi gdje to ima pravnu snagu, podijeljeno je', istaknuo je Jeremić.

Pristup Srbije EU i dalje je strateški važno pitanje za srbijansku vladu, podsjetio je Jeremić i dodao da se Srbija neće prestati boriti svim pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima da očuva svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost na Kosovu.

Zastupnici Europskog parlamenta prihvatili su u četvrtak na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu neobvezujuću rezoluciju u kojoj pozivaju one članice EU-a koje do sada nisu priznale neovisnost Kosova, da to učine.
'Europski parlament potiče zemlje članice EU-a, koje to još nisu učinile, da priznaju neovisnost Kosova', glasi amandman koji je predložio parlamentarni izvjestitelj za Kosovo, nizozemski zastupnik Joost Lagendijk.
Za taj amandman glasovao je 281 zastupnik, a 229 ih je bilo protiv. Sama rezolucija prihvaćena je s 425 glasa za i 133 protiv.

Neovisnost Kosova do sada su priznale 22 od 27 zemalja članica EU-a. Preostalih pet zemalja su Grčka, Španjolska, Cipar, Slovačka i Rumunjska.
U rezoluciji se odbacuje mogućnost podjele Kosova i pozdravlja uspješno razmještanje pravosudne i policijske misije EU-a (EULEX) na cijelom teritoriju Kosova, uključujući i sjeverni dio u kojem su Srbi u većini. Zastupnici pozivaju kosovsku vladu da potiče suživot i dijalog između većinske albanske i manjinske srpske zajednice na Kosovu.

 

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi