ina-mol

Revizor na suđenju Sanaderu: Ina je krajem 2008. bilježila velike gubitke

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 14.11.2019 12:23
  • Objavljeno 14.11.2019 u 12:23
Mađarski revizor Gabor Gion

Mađarski revizor Gabor Gion

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Mađarski revizor Gabor Gion posvjedočio je u četvrtak na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i hrvatskom pravosuđu nedostupnom čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju da je krajem 2008. Ina bilježila velike gubitke zbog kojih više nije bila sposobna izvršavati svoje obveze

'Plinsko poslovanje u Ini bio je poseban problem, jer se plin svake godine kupovao po većoj, tržišnoj cijeni, a prodavao po nižoj reguliranoj cijeni. Uz to, prije izmjene dioničkog ugovora koji je potpisala Sanaderova Vlada, Ina je imala kredit od milijardu dolara koji bi u slučaju kršenja pojedinih financijskih pokazatelja morala odmah vratiti', ponovio je svoj iskaz iz svibnja 2012. svjedok koji je sada financijski revizor tvrtke Deloitte.

Gion, koji je od 2004. bio financijski revizor Ine, dodao je da je ta tvrtka u prvih devet mjeseci 2008. bila u dobitku, dok je veliki gubitak nastupio u posljednjem kvartalu te godine. Kazao je i da je Ina gubila na padu cijena nafte, jer su sa 140 dolara po barelu u nekoliko mjeseci pale na 40 ili 50 dolara te da bi izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine bilo dobro za tu naftnu kompaniju koja je godinama nabavljala plin po tržišnoj cijeni, a prodavala ga jeftnije.

Prije saslušanja Giona, sutkinja Maja Štampar Stipić izvijestila je stranke u postupku da je dodatnim medicinskim vještačenjem Sanadera utvrđeno kako on neće biti sposoban pratiti nastavak suđenja još tri tjedna koliko će potrajiti njegova rehabilitacija. Do povratka Sanadera u sudnicu zagrebačkog Županijskog suda, rasprave će se održavati bez njega, odlučila je sutkinja.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!