veliki progres

Republikanski kandidat za predsjednika Amerike – crnac?

17.05.2021 u 09:48

Bionic
Reading

Afroamerički republikanski senator Tim Scott (55) posljednjih se dana prometnuo u jednog od najspominjanijih političara u Sjedinjenim Državama i to nakon što je u svom govoru, na oduševljenje desnice, poručio: “Amerika nije rasistička država”, piše u ponedjeljak Večernji list

Kao jedini republikanski senator crnac Scott oduševio je konzervativce i mediji su ga ubrzo svrstali među moguće kandidate za predsjednika 2024. što bi za demokrate i Joea Bidena, čiji su Afroamerikanci najčešće glasači, moglo dovesti u vrlo nezgodnu poziciju.

Kada se Amerika ujedini, sposobna je napraviti velik progres, ali snažne sile žele nas podijeliti. Prije stotinu godina djecu su u učionicama učila da je boja njihove kože najvažnija karakteristika. Ako su izgledali na jedan način, bili su inferiorni. Danas djecu uče da ih boja njihove kože opet definira i, ako izgledaju na određen način, to znači da su tlačitelji, rekao je Scott referirajući se na Bidenovo obraćanje Kongresu.

Time je osudio “kritičnu teoriju rase” koja se koristi sve češće u američkim školama te se obrušava na ideju da su svi ljudi jednaki bez obzira na to koje su boje kože, već grupe dijeli na tlačitelje i potlačene, najčešće prema boji kože.

Scott je opisao svoja iskustva s rasizmom zato što je crnac, ali je dodao: “Amerika nije rasistička država”.

Scottov je govor doživio velike pohvale na desnici zato što je progovorio o temi koja uznemirava republikanske glasače te su zaredale analize u američkim medijima prema kojima su mu se nakon govora povećale šanse za ulazak u predsjedničku utrku 2024. S druge je strane od velikog dijela ljevice doživio kritike. Na internetu su one prerasle u uvrede označavajući Scotta kao “izdajnika svoje rase”, donosi Večernji list.