stari i neisplativi

Republika Srpska zbog neisplativosti prodaje pet helikoptera tipa Gazela

14.05.2019 u 22:38

Bionic
Reading

Vlada Republike Srpske prodaje pet lakih višenamjenskih helikoptera tipa SA-341 i SA-342 Gazela starosti između 31 i 38 godina

Prema vladinoj odluci, helikopteri se prodaju zbog starosti, istrošenosti, kvarova i neisplativosti održavanja, piše portal capital.ba, a prenosi zrakoplovni portal Tango Six.

'Održavanje tih helikoptera bilo je vrlo skupo, dok je rezervne dijelove nemoguće nabaviti pa smo zbog toga vladi Republike Srpske predložili prodaju. Vlada će osnovati komisiju koja će biti zadužena za prodaju, a početnu cijenu utvrdit će ovlaštena aukcijska kuća', kazao je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

Helikopterski servis Republike Srpske trenutno ima dva operativna helikoptera, a najnoviji je kupljen prošle godine po cijeni od 40 milijuna kuna. Kusturić je istaknuo kako su dva operativna helikoptera premalo za potrebe Republike Srpske te da će Helikopterski servis vrlo brzo uputiti prijedlog vladi za kupnju još jednog helikoptera.

'U posljednja dva tjedna imali smo sedam medicinskih evakuacija, tako da definitivno postoji potreba za nabavu barem još jednog helikoptera. Nadam se da će se moći iznaći novac', zaključio je Kusturić.

Helikopteri tipa SA-341 i SA-342 dizajnirani su u Francuskoj, a proizvodila ih je tvrtka Aerospatiale.

Glavna uloga tog tipa helikoptera bila je protutenkovska borba, a razvijene su i verzije za laku blisku podršku opremljene 20-milimetarskom strojnicom te verzije za zračnu borbu opremljene raketama tipa Mistral. Preživjele Gazele danas uglavnom služe kao laki transporteri.

Gazele su se za vrijeme bivše Jugoslavije licencno proizvodile u mostarskoj tvornici Soko pod oznakom SA-341 i SA-342 te su bile prilagođene za protutenkovsku borbu. Gazela je mogla ponijeti osam maljutki, a njima je rukovao operator s posebnog sučelja upravljajući sustavom navođenja.

Osim za protutenkovsku borbu, helikopteri tog tipa koristili su se za školovanje pilota, kao helikopteri za vezu, VIP prijevoz, pratnju kopnenih postrojbi, kao lovci helikoptera te kao izviđači, a koristilo ih je ratno zrakoplovstvo 41 zemlje.