SUPER PUMA

VIDEO: Srbi nakon vojnih nabavljaju i policijske helikoptere za transport i blisku podršku

11.12.2018 u 21:34

Bionic
Reading

Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova ozbiljno razmišlja o nabavi dva primjerka transportnih helikoptera Super Puma H215, koje proizvodi francuski Airbus Helicopters

Moguće opremanje srbijanskih policijskih postrojbi ovim srednje teškim helikopterom, čija je prvobitna namjena transport postrojbi za blisku podršku, najavio je sredinom godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a da je riječ o već dogovorenom poslu naslućuje se iz proračuna nama susjedne države za iduću godinu.

Prema pisanju specijaliziranog portala Tango Six, u pregledu planiranih kapitalnih izdataka za MUP Srbije za 2019. godinu ističe se stavka 'Obnavljanje i modernizacija helikopterske jedinice' s vidljivim sredstvima koja su planirana za izdvajanje za iduće tri godine. Prema proračunu za srbijansku policiju, već je osigurano 82,7 milijuna eura, čiji iznos odgovara cijeni tri helikoptera tipa Super Puma.

O nabavi francuskih helikoptera neposredno pred svoje umirovljenje sredinom ove godine govorio je i donedavni zapovjednik Helikopterske postrojbe srbijanskog MUP-a Vladan Kosić kazavši kako je jedna od njegovih posljednjih zadaća bila odlazak u Gruziju i pregled helikoptera Super Puma H215, koje je Tbilisi ponudio na prodaju.

Helikopter Super Puma ima posadu od dva, tri člana te mogućnost prijevoza do 24 vojnika ili do 4100 kilograma tereta, kao i 4500 kilograma vanjskog tereta. Najveća brzina mu je 262 km/h, a dolet do 814 kilometara.

Letjelicu ovog tipa ima čak 38 zemalja, a u Europi ga koriste Francuska, Albanija, Bugarska, Grčka, Nizozemska, Njemačka, Slovenija, Španjolska, Švicarska, Švedska i Turska. Inače, helikopter je nastao kao produkt interesa francuske kopnene vojske i iskustava stečenih u ratu u Indokini i Alžiru.

Izvor: Društvene mreže

Zanimljivo je kako je francuski proizvođač u ožujku 1984. nudio ovaj tip helikoptera, koji je tada nosio oznaku AS332, i nekadašnjoj Jugoslavenskoj narodnoj armiji te je organizirao desetke demonstracijskih letova u Beogradu. Od nabave se vrlo brzo odustalo te je 1987. pokrenut program izgradnje domaćeg helikoptera VNH90, potpune kopije helikoptera koji su ranije ponudili Francuzi. Raspadom države i taj je projekt neslavno ugašen.