ELEMENTARNA NEPOGODA

Republika Srpska poplavila Neum

02.02.2009 u 14:46

Bionic
Reading

Općina Neum proglasila je u ponedjeljak stanje elementarne nepogode zbog poplave u dijelovima te općine koja je nastala time što je Elektroprivreda Republike Srpske nekontrolirano ispuštala vodu

NEUM - Načelnik općine Neum Živko Matuško je zbog poplava u naseljima Hutovo, Dobri Do, Gornji i Donji Zelenikovac, Glumina i Previš proglasio elementarnu nepogodu te naložio Stožeru civilne zaštite 'da rukovodi akcijama zaštite i spašavanja prouzročenih poplavom'. Javna poduzeća u općini Neum kao i općinske službe stavljaju se na raspolaganje Civilnoj zaštiti kako bi se poduzele hitne mjere. Uz to, povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nesreća procijenit će stupanj štete a općina poduzeti korake na njezinu saniranju.

Od protekloga tjedna Elektroprivreda Republike Srpske nekontrolirano ispušta vodu iz svojih ustava i slijevom rijeke Trebišnjice plavi područja u većinskim hrvatskim općinama Neumu i Ravnom.

Elektroprivreda RS tvrdi da zbog velikog priljeva vode i opasnosti za branu na akumulaciji Grančarevo kod Bileće mora pojačano ispuštati vodu kako se ne bi ugrozila branu u toku rijeke Trebišnjice.

S druge strane u općini Ravno i Neumu, čija su područja poplavljena, tvrde da Elektroprivreda RS-a ne poštuje vodoprivredne propise i zadržava veću količinu vode u akumulacijama zbog proizvodnje električne energije. Iz ovih općina navode da bi prema propisima razina vode morala biti na nižoj koti u ovo doba godine kada su veće padaline.