medijske slobode

Reporteri bez granica: Neregulirani internetski sadržaj pojačava političke podjele i globalne napetosti

03.05.2022 u 08:53

Bionic
Reading

Neregulirani internetski sadržaj proširio je dezinformacije i propagandu koji su pojačali političke podjele širom svijeta, potaknuli međunarodne napetosti i pridonijeli ruskoj invaziji na Ukrajinu, upozorili su u utorak Reporteri bez granica (RSF) u povodu objave Svjetskog indeksa sloboda medija za 2022.

Istaknuli su da u demokratskim društvima nastaju sve jače pukotine zbog društvenih medija koji šire dezinformacije i da sve više medija slijedi tzv. "Fox News model", odnosno kontroverznu desničarsku televizijsku mrežu u Sjedinjenim Državama.

Istodobno, despotski i autokratski režimi koji strogo kontroliraju informacije u svojim društvima koriste svoju "asimetričnu" poziciju da vode "propagandne ratove" protiv demokracija i potiču podjele unutar njih, naglašava RFI u svojem godišnjem Svjetskom indeksu medijskih sloboda.

"Polarizacija na tim dvjema razinama potiče povećanu napetost", ustvrđuju Reporteri bez granica u sažetku godišnjeg izvješća.

U izvješću se navodi da je Rusija, u kojoj uglavnom dominiraju državni mediji, a neovisni se sve više guše, napala Ukrajinu nakon propagandnog rata.

"Stvaranje medijskog oružja u autoritarnim zemljama eliminira pravo njihovih građana na informacije, ali je također povezano s porastom međunarodnih napetosti, što može izazvati najgore vrste ratova", rekao je glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire.

Dodao je da činjenica da zapadni mediji sve više slijede model Fox Newsa također predstavlja "pogubnu opasnost za demokracije jer potkopava temelj građanskog sklada i tolerantne javne rasprave".

Deloire je pozvao zemlje da usvoje odgovarajuće pravne okvire za zaštitu demokratskih prostora internetskih informacija.

Stanje sa slobodom medija 'vrlo je loše'

Stanje je "vrlo loše" u 28 zemalja, prema ovogodišnjem rangiranju 180 zemalja i regija na temelju stupnja slobode koju imaju novinari.

Najniže su rangirane Sjeverna Koreja (na 180. mjestu), Eritreja (179.) i Iran (178.), a blizu su Mjanmar (176.) i Kina (175.).

Rusija (155.) i saveznica Bjelorusija (153.) također su na crvenoj listi najrepresivnijih.

Hong Kong je pao na 148. mjesto, što odražava nastojanja Pekinga da iskoristi "zakonodavni arsenal da ograniči stanovništvo i odsječe ga od ostatka svijeta", priopćio je RSF.

Norveška, Danska i Švedska ponovno su na vrhu ljestvice te predstavljaju demokratski model "zemalja u kojima cvjeta sloboda izražavanja".

Nevladina organizacija ove je godine pohvalila Moldaviju (40.) i Bugarsku (91.) zbog promjena u vladi i "nade za poboljšanje situacije za novinare".

No navodi se da "oligarsi još uvijek posjeduju ili kontroliraju medije" u obje države.

Polarizacija medija "hrani i pojačava unutarnje društvene podjele u demokratskim društvima" kao što su Sjedinjene Države (42.).

Taj je trend još izraženiji u "neliberalnim demokracijama" poput Poljske (66.), zemlje Europske unije u kojoj RSF također zamjećuje gušenje neovisnih medija.

Nevladina organizacija osnovana 1985. godišnji indeks objavljuje od 2002., a postala je trn u oku autokratskim i despotskim režimima diljem svijeta.

U ovogodišnjem popisu primijenjena je nova metodologija koja redefinira slobodu medija i koristi pet novih pokazatelja - politički kontekst, pravni okvir, ekonomski kontekst, sociokulturni kontekst i sigurnost - kako bi se odrazila njezina "složenost".