osobni dokumenti

Reorganizacija sustava: Osobna iskaznica će ujedno biti i zdravstvena

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 10.08.2020 07:58
  • Objavljeno 10.08.2020 u 07:58
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: tportal

'Mislim da su iza nas vremena u kojima je MUP bio jedina institucija koja je izdavala osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole... Spremni smo dio tog posla prepustiti tijelima lokalne samouprave ili pravnim osobama s javnim ovlastima, kao što se vrlo uspješnim pokazalo rješavanje izdavanja prometnih dozvola u stanicama za tehnički pregled. Smatram da bi u nadležnosti MUP-a trebali ostati tek primitak u državljanstvo, dozvole za oružje i reguliranje boravka stranih državljana', najavio je u razgovoru za Hinu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji smatra da proces izdavanja dokumenata treba u najvećoj mjeri digitalizirati korištenjem sustava e-Građani

Ideja o decentralizaciji izdavanja osobnih dokumenata je na stolu, ali za to će se morati prvo realizirati nekoliko preduvjeta. Prema riječima sugovornika, prvo se mora implementirati plan reorganizacije tijela lokalne uprave i samouprave, o čemu se govori već nekoliko mjeseci, piše Jutarnji list.

Jedna od usluga koja se trenutačno razvija u sklopu daljnje digitalizacije dokumenata je “spajanje” osobne i zdravstvene iskaznice. Već nekoliko godina u Hrvatskoj se izdaju elektroničke osobne iskaznice u koje je ugrađen čip na koji se mogu implementirati mnogobrojne usluge. Kako neslužbe Jutrnji list doznaje, prva usluga koja bi u dogledno vrijeme mogla biti implementirana u osobnu iskaznicu jest zdravstvena iskaznica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!