velika britanija

Reorganizacija Johnsonova kabineta, Sajid Javid podnio ostavku

13.02.2020 u 15:45

Bionic
Reading

Britanski ministar financija Sajid Javid podnio je u četvrtak ostavku, a premijer Boris Johnson je brzo na tu funkciju postavio Rishija Sunaka, svog vjernog pristašu

Johnsonov tim je pažljivo zamislio reorganizaciju i predstavio to kao priliku za nove talente, osobito među ženama, istovremeno nagrađujući odane pristaše da pruže svoju viziju Britanije.

Ostavka ministra financija, za koju neki vjeruju da ju je zatražio Johnsonov tim zbog spora oko izbora Javidovih savjetnika, pokazuje da premijer neće dopustiti neslaganje u svojoj vladi.

Izvor je otkrio da je Javid svoje savjetnike trebao zamijeniti savjetnicima s Downing Streeta. 'Nijedan ministar koji drži do sebe ne bi pristao na takve uvjete', rekao je Javid, tvrdi izvor.

Johnsonovo otpuštanje ministra Sjeverne Irske Juliana Smitha, koji je prije samo mjesec dana pomogao posredniku u obnovi vlade u britanskoj provinciji, kritizirali su političari sjeverno i južno od granice s Irskom.

Smith, koji je u vladi Therese May bio zadužen za parlamentarnu disciplinu, bio je prvi ministar koji je izgubio posao u reorganizaciji. Kasnije su mu se pridružile ministrica energetike i industrije Andrea Leadsom i ministrica okoliša Theresa Villiers.

Ultralojalni Alok Sharma, bivši ministar za međunarodni razvoj, imenovan je nasljednikom Leadsom i domaćinom klimatskog samita COP26 u studenom. No, Javidov potez je zapravo potresao 'uobičajeni posao' koji je Johnson želio prikazati.

Johnsonovi pomoćnici su ranije sugerirali velike promjene, temeljene na želji savjetnika Dominica Cummingsa o radikalnoj reorganizaciji vlade. Izvor iz premijerova ureda tvrdi da Johnson želi reorganizaciju i promoviranje novih talenata, osobito žena.

Jasno je da je Johnsonu odanost važna kako bi mogao ispuniti obećanja koja je dao uoči prijevremenih izbora 12. prosinca na kojima je osvojio veliku većinu.

'Ovo je povijesni rekord. Vlada je u kaosu nekoliko tjedana nakon izbora', rekao je John McDonnell, glasnogovornik glavne oporbene Laburističke stranke.

'Očigledno je da je Dominic Cummings osvojio bitku za preuzimanje potpune kontrole nad riznicom', dodao je McDonnell.