DISKRIMINACIJA I NASILJE

Religije kao izvor neravnopravnosti žena

02.07.2013 u 07:49

Bionic
Reading

Jimmy Carter, bivši predsjednik SAD-a, nakon završetka svog mandata 1982. preobrazio se u borca za ljudska prava. U svom je posljednjem obraćanju prošli tjedan naveo da su religije i dalje odgovorne za loše postupanje prema ženama diljem svijeta

Na međunarodnoj konferenciji u centru Carter u Atlanti, organizaciji za ljudska prava koju je bivši američki predsjednik Jimmy Carter pokrenuo još 1982, govorilo se o nepovoljnom utjecaju religija na prava žena, izvještava Huffington Post.

Bivši predsjednik u svom je govoru istaknuo da mnoge religijske vođe, kako u kršćanskoj, tako i islamskoj sferi, dijele krivicu za loše postupanje prema ženama diljem svijeta. Prema njemu, mnogi vjerski autoriteti i dalje se povode za pogrešnim doktrinama o muškoj nadmoći koje se potom svakojako manifestiraju. U Katoličkoj crkvi tako ženama nije dopušteno postati svećenikom, dok se u nekim afričkim kulturama ženama sakate genitalije.

Takve doktrine doprinose političkim, društvenim i ekonomskim strukturama u kojima politički čelnici pasivno prihvaćaju nasilje protiv žena i fenomene kao što su seksualno roblje i nejednakost na radnom mjestu i u obrazovanju. Naime, mnogi od čelnika (čak i među ženama) i dalje osjećaju averziju spram ovog pitanja te se ponašaju kao da ono ne postoji.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici iz petnaest zemalja, Afganistana, Egipta, Iraka, Malezije, Nigerije, Senegala, Sudana… Iako opresija nad ženama postoji u nizu zemalja islamskog svijeta, ona se da prepoznati i u zapadnom svijetu kršćanstva, istaknuo je bivši predsjednik.

Na temu zlouporabe religijskih tekstova Kurana i Biblije (izvlačenje citata iz konteksta da bi se potvrdila muška dominacija), Carter je citirao apostola Pavla koji u Novom zavjetu tvrdi da nema razlike između 'muškaraca i žena', 'gospodara i robova'. Naime, u počecima Katoličke crkve bilo je vođa oba spola. Muška dominacija u rimokatoličkoj crkvenoj strukturi uspostavila se zapravo stoljećima nakon Isusa Krista.

Ponovio je neke poznate podatke, da žene u Saudijskoj Arabiji i dalje ne mogu ni glasati niti voziti automobil, dok su žene u SAD-u plaćene u prosjeku oko 30 posto manje od svojih muških kolega. A diljem svijeta optužbe za silovanje su odveć rijetke i često se pretvore u vrst referenduma o motivima žrtve. 'Stvar je u tome što je još uvijek premalo glasova koji traže promjenu', zaključio je Carter.