16.939 novozaraženih

Rekordni rast zaraženih u Češkoj, bolnice primaju samo hitne slučajeve

31.12.2020 u 10:22

Bionic
Reading

Češka je prijavila rekordni dnevni broj zaraženih koronavirusom, koji u posljednja 24 sata iznosi 16.939, priopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva

Ova srednjoeuropska zemlja koja broji 10,7 milijuna stanovnika, jedna je od najsnažnije pogođenih u Europi s obzirom na broj stanovnika, s dosad ukupno zabilježenih 718.661 slučajeva.

Dosad je zabilježeno ukupno 11.580 smrtnih slučajeva, 151 više od prethodnog dana. Neki od novih smrtnih slučajeva pridodani su srijedi, a ostali prethodnim danima.

Zemlja je donekle ublažila mjere po pitanju poslovanja nakon prethodno zabilježenog najvećeg broja slučajeva i hospitalizacija u studenom, no ponovno je ovaj mjesec morala postrožiti mjere.

Od nedjelje u 21 sat na snazi je policijski sat. Očekuje se da će se sljedeći tjedan nakon završetka božićnih praznika otvoriti škole samo za prva dva razreda.

Ministarstvo zdravstva naredilo je bolnicama u srijedu da obustave primanje pacijenata za zakazane operacije te da povećaju kapacitete za pacijente zaražene covidom-19, uključujući i jedinice intenzivne njege. U srijedu je broj zaraženih covidom koji su hospitalizirani iznosio 5893, uključujući i 845 osoba koje se nalaze na jedinicama intenzivne njege.

To je i dalje ispod najvećeg broja hospitaliziranih u studenom koji je u jednom danu iznosio 8164, no broj je porastao za petinu od prošlog tjedna.

Vlada očekuje više hospitalizacija s obzirom na to da se stanje pacijenata često pogorša nešto kasnije nakon što im se dijagnosticira virus.