TRGOVCI TRLJAJU RUKE

Rekordna navala na oružje u Americi!

24.12.2012 u 14:34

Bionic
Reading

Nakon ubojstva 20 djece i šest odraslih osoba u osnovnoj školi Sandy Hook u američkom Newtownu trgovina oružjem u SAD-u doživjela je pravi procvat. Istovremeno ta tragedija neposredan je povod za dosad najsnažnije i najbrojnije zahtjeve za uvođenje oštrih mjera ograničavanja prodaje oružja. Mnogi Amerikanci kupuju oružje da bi preduhitrili te mjere

NRA: Oružjem do sigurnijih škola

U trgovinu oružjem Enagage Arnament u predgrađu Washingtona kupci pristižu odmah nakon otvaranja vrata, izvještava Glas Amerike

Suvlasnik trgovine Andrew Raymod kaže da su najtraženije jurišne puške.

'Potražnja je izuzetno visoka, a zalihe vrlo ograničene. Svi online trgovci prodali su sve što su imali. Naša trgovina jedna je od rijetkih koja ima još nešto pušaka', dodaje Raymond.

Cijena tih pušaka inače je između 1.200 i 1.300 dolara; ovih dana Raymond ih prodaje po 1.600 dolara.

'Ako dobijem nove isporuke idućeg tjedna, garantiram da će njihova cijena biti 1.800 ili 1.900 dolara', kaže Raymond.

Ipak, brine ga dugoročna perspektiva. Ako se zabrani prodaja jurišnih pušaka, mogao bi bankrotirati.

'Ako zaista uvedu zabranu, morat ću biti vozač kamiona ili nešto drugo', kaže.

Američki predsjednik Barack Obama formirao je poseban tim sa zadaćom da već početkom godine Kongresu proslijedi prijedloge o sprečavanju oružanog nasilja. Jedan od prijedloga, kako se očekuje, bit će zabrana prodaje jurišnih pušaka.

Sajam oružja u Kansas Cityju

'Većina Amerikanaca podržava zabranu prodaje modificiranih vojnih pušaka. Većina Amerikanaca podržava zabranu prodaje velikih šaržera za municiju', ističe Obama.

Prije četiri godine, kada je osvojio prvi predsjednički mandat, prodaja oružja također je bila vrlo visoka. Mnogi Amerikanci pobojali su se da bi Obama, demokrat i liberal, mogao pokušati ograničiti prodaju oružja. Prodaja na sajmovima oružja u 2009. godini bila je za 60 posto veća nego u 2008.

'Primamo jako puno narudžbi. Mnogo ih je bilo u studenom, a zanimanje za kupovinu oružja počelo je rasti u listopadu, kako je bivalo izvjesnije da će Obama ponovno biti izabran', kaže Annette Elliott, PR stručnjakinja za sajmove oružja.

U posljednje četiri godine nije bilo novih zabrana u prodaji oružja. Okolnosti su se međutim promijenile.

'Ubijeno je 20 djece. Prije toga masovna ubojstva u kinu u Coloradu, u hramu Sikha, u trgovačkom centru u Oregonu.... Mislim da je sada sasvim izvjesno da će doći do usvajanja zakona kojima će ozbiljno biti ograničena prodaja oružja', ocjenjuje Raymond.