DOBRO DOŠLI U PRESEKU

Rekorderima euroskepticizma EU izgradila školu!

Bionic
Reading

Na više od sat vremena vožnje u smjeru sjeveroistoka od Zagreba nalazi se općina Preseka. Iako su malobrojni za tu prigorsku općinu nedaleko Vrbovca uopće čuli, rekordni euroskepticizam ih je proslavio. Europske se unije boje mali poljoprivrednici i umirovljenici iako su sredstvima iz pretpristupnih fondova EU-a izgradili školu, a potpisan je ugovor i za sportsku dvoranu

Vijugavom cestom stižemo u mjesto Preseka koje s još 14 naselja tvori istoimenu općinu. Tmurno vrijeme samo je pojačalo dojam da je riječ o mjestu koje muku muči s brojnim problemima. Prostorije općine smještene su iznad pošte i trgovine s poljoprivrednim potrepštinama, preko puta je privatna trgovina, nedaleko crkva i groblje, a centralnu poziciju zauzima škola koja svojom vedrom fasadom odudara od ukupnog dojma.

Preseka je postala poznata isključivo kao općina s rekordnim postotkom glasača koji su glasali protiv Europske unije. Čak 63 posto birača zaokružilo je 'protiv' na nedjeljnom referendumu, svrstavši time svoju općinu na političku kartu Hrvatske.

Većina mještana bavi se poljoprivredom, tek ih je nešto zaposleno u mesnom kombinatu PIK Vrbovec ili pak u uslužnim djelatnostima. Većina ih ima nešto zemlje, par krava i to je to. Njima, smatraju, EU ne može donijeti ništa, već male poljoprivrednike uništiti.

No Europska im je unija i prije nego što ćemo u nju ući financirala izgradnju škole, a potpisan je i ugovor za izgradnju dvorane. No, to Presečane nije učinilo eurofilima, naprotiv.