PODACI ZA 2014.

Rekordan broj zaraženih HIV-om u Europi

26.11.2015 u 13:55

Bionic
Reading

Rekordan broj zaraženih HIV-om evidentiran je tijekom 2014. u Europi i u središnjoj Aziji, a trećinu među njima čine imigranti, izvijestili su u četvrtak EU i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ističući potrebu za većim angažmanom i bržim djelovanjem u borbi protiv širenja virusa

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti sa sjedištem u Stockholmu i WHO iznijeli su podatak o čak 142.000 novih slučajeva, što je najveći broj otkad je bolest osamdesetih godina prošlog stoljeća evidentirana na kontinentu.

Samo u Rusiji je 60 posto ili 85.000 dijagnosticiranih, a u 28 zemalja članica EU-a i trima državama Europskoga ekonomskog prostora - Islandu, Liechtensteinu i Norveškoj samo ih je 21 posto. Tendencija smanjenja broja inficiranih zabilježena je u zemljama zapadne Europe.

31 posto zaraženih rođeno je izvan zemalja u kojima im je infekcija dijagnosticirana, a taj je omjer najveći u najbogatijim zemljama sjeverne Europe - na Islandu, u Švedskoj, Luksemburgu, Norveškoj i Irskoj.

Po podacima WHO-a i EU-a, broj migranata - nositelja HIV-a koji stižu u Europu, u posljednjih je deset godina pao za 41 posto, a europske zemlje vrlo uspješno sprečavaju širenje zaraze na vlastitom teritoriju.

"S obzirom na to da su izbjeglice i migranti žrtve svojevrsne socijalne izoliranosti u prihvatnim zemljama, veća je mogućnost njihova rizičnog ponašanja i mogućnost zaraze virusom", rekla je direktorica WHO-a za Europu Zsuzsanna Jakab.

"Svjetska zdravstvena organizacija poziva sve euorpske zemlje da o ovom problemu vode računa i da se angažiraju na prevenciji i liječenju virusa HIV-a kod svih zaraženih izbjeglica i migranata bez obzira na pravno stanje. To je istodobno najsigurniji način da se zaštiti i stanovništvo zemlje u koju su stigli", smatra Jakab.
Način prijenosa virusa razlikuje se ovisno o zemlji.

"Za povećanje zaraženih virusom u zemljama istočne Europe odgovoran je njegov prijenos među heteroseksualnim osobama te zaraza virusom kod ovisnika o drogi preko inficirane injekcije. U zemljama članicama EU-a i Europskoga ekonomskog prostora dominanatan način prijenosa HIV-a je putem seksualnih odnosa među muškarcima", stoji u priopćenju dviju institutucija.