u boga vjere nema

Rekordan broj izlazaka iz kršćanskih crkava u Njemačkoj

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 19.07.2019 18:33
  • Objavljeno 19.07.2019 u 18:33
Grossmünster crkva

Grossmünster crkva

Izvor: tportal.hr / Autor: Jasmin Krpan

Dvije najveće crkve u Njemačkoj, Katolička i Protestantska, objavile su u petak da bilježe rekordan broj odlazaka vjernika

"Katoličku Crkvu u Njemačkoj je 2018. napustilo 216.000 članova, što je porast od 29 posto u odnosu na raniju godinu“, priopćila je Njemačka biskupska konferencija u Bonnu.

Tajnik konferencije Hans Langendoerfer nazvao je taj trend "zabrinjavajućim“ i kao glavni razlog naveo objavljivanje velike studije o zlostavljanju maloljetnika unutar crkve prošle godine.

"Mnogi nam ne vjeruju da konzekventno i odlučno djelujemo protiv počinitelja u vlastitim redovima“, rekao je Langendoerfer njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Istovremeno, Protestantska Crkva Njemačke u Hanoveru je priopćila da ju je lani napustilo 220.000 vjernika, jedanaest posto više nego 2017.

Predsjednik Vijeća Protestantske Crkve Heinrich Bedford-Strohm je objasnio kako je svaki izlazak iz crkve "bolan“, ali da danas vjernici potpuno slobodno mogu odlučiti hoće li ostati u crkvenoj zajednici ili ne.

"Mi smo zahvalni svima koji su snagom vlastite volje odlučili ostati u okrilju crkve“, rekao je Bedford-Strohm.  

Poznati kriminolog i istaknuti pripadnik Protestantske Crkve Christian Pfeiffer smatra da je i crkveni porez u Njemačkoj jedan od razloga napuštanja crkve.

"Za razliku od SAD-a, crkva se u Njemačkoj može osloniti na sigurne prihode od poreza što je možda čini tromom“, rekao je Pfeiffer.

Usprkos padu broja vjernika, zbog trenda povećanja plaća i povoljne gospodarske situacije prihodi od crkvenog poreza se nisu smanjili.

U Njemačkoj pripadnici jedne od dviju crkvenih zajednica plaćaju tzv. crkveni porez koji iznosi 8 do 9 posto od poreza na prihod.

Katolička Crkva trenutno ima 23, a Protestantska 21 milijun vjernika. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!