odgovor na inicijativu predsjednice

Bašćanska ploča ostaje u Zagrebu 'za sva vremena', a evo i zašto

  • Autor: I. I.
  • Zadnja izmjena 19.07.2019 10:48
  • Objavljeno 19.07.2019 u 10:43
Zgrada HAZU-a, Bašćanska ploča

Zgrada HAZU-a, Bašćanska ploča

Izvor: Pixsell / Autor: montaža / tportal

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tijekom svog posjeta otoku Krku založila se za vraćanje Bašćanske ploče u crkvu svete Lucije, u kojoj je i pronađena, jer smatra da bi to pridonijelo razvoju lokalnog gospodarstva i otoka Krka

Bašćanska ploča se od 1934. godine, kada je potpisan ugovor s krčkim biskupom Josipom Srebrnićem, nalazi u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i ondje će i ostati, kako navode iz ove institucije. 'Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i nadalje će čuvati Bašćansku ploču, kako se i obvezala ugovorom', rekli su iz Akademije za Novi list.

Također su odgovorili na tvrdnju predsjednice kako je Bašćanska ploča neiskorištena te da ju malo ljudi vidi, rekavši kako Akademija besplatno daje na uvid javnosti hrvatsku kulturnu i znanstvenu baštinu koja joj je provjerena.

Naime, predsjednica i lokalna zajednica nemaju nikakve ovlasti nad Bašćanskom pločom jer, kako stoji u ugovoru, 'Bašćanska ploča za sva vremena ostaje vlasništvo Opatije svete Lucije, odnosno Biskupije krčke, a čuvanje i skrb ima za sva vremena i za svaki slučaj Akademija u Zagrebu'.

U slučaju da Akademija prestane postojati, ploču će predati zagrebačkom nadbiskupu koji će u dogovoru s krčkim biskupom, odnosno biskupom u državi kojemu budu pripadali otok i grad Krk, pohraniti na podesnom mjestu, a to mjesto je palača Akademije na Zrinskom trgu u Zagrebu.

U crkvi sv. Lucije u Jurandvoru na Krku nalazi se replika Bašćanske ploče

U crkvi sv. Lucije u Jurandvoru na Krku nalazi se replika Bašćanske ploče

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar/Večernji list

Bašćanska ploča je spomenik, odnosno darovnica kojom je kralj Dmitar Zvonimir darovao zemlju lokalnom benediktinskom samostanu, napisan na hrvatskom jeziku i glagoljici oko 1100. godine. Pronađena je 15. rujna 1857. godine u crkvi svete Lucije u Jurandvoru kod Baške na otoku Krku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!