NEZADOVOLJNA AVBERŠEK

Rejting sindikata ispod svakog kriterija

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 22.09.2009 12:34
  • Objavljeno 22.09.2009 u 12:19
Spomenka Avberšek

Spomenka Avberšek

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Nakon prespavane noći i objave da se razilazi sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske (na čelu s Anom Knežević), Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnih sindikata zdravstva i socijalne skrbi, iznijela je razloge napuštanja tog položaja. 'Razišli smo se zbog bitnih dnevnih razmirica - razlaz nije bio uvjetovan osobnim sukobima', kazala je Avberšek

Prema njezinim riječima, SSSH-u najviše je zamjerila što se žešće borio za nerad nedjeljom, nego kada su radnici u javnim službama izgubili 6 posto plaće.

'Dugo se kuhala ova odluka i bilo je samo pitanje vremena kada ćemo istupiti. Počelo je sa šest posto, a do konačnog razlaza došlo je objavom kriznog poreza. Nisam mogla balansirati između problema realnog i javnog sektora i nisam mogla prihvatiti da se SSSH ne digne na noge jednako kvalitetno u našem slučaju, kao i kada su branili nerad nedjeljom', istaknula je Avberšek, čiji će se sindikat u budućnosti priključiti Matici sindikata Hrvatske (na čelu s Vilimom Ribićem), koji će sa 18.000 novih članova prijeći brojku od sto tisuća.

Avberšek se u svom obraćanju javnosti dotaknula i samih nesuglasica među sindikatima. 'Mi se (sindikati) ne možemo o ničemu dogovoriti pa ni o prosvjedu. Žalosno je da nam radnici uzimaju stvar u svoje ruke i kreću u štrajk glađu. Pitam se čemu onda služimo mi. Neuspjeh HUS-ovh prosvjeda je neuspjeh sindikalizma. Rejting sindikalizma danas je ispod svakog kriterija i može se vratiti samo radom. Pozivam sindikalce da se zbroje i da mukotrpnim radom dođemo do zacrtanih ciljeva, a građane ćemo pridobiti kada pokažemo ozbiljnost bez obzira na to koliko oni inertni bili', istaknula je Spomenka Avberšek.

Dodala je da prošlogodišnji organizirani prosvjed, na kojem je bilo 50 tisuća ljudi, nije zapravo ništa riješio jer nijedan od postavljenih zahtjeva nije ispunjen.
Pozvala je sve sindikate iz javnog sektora na udruživanje u jednu sindikalnu središnjicu jer bi, prema njezinim riječima, snaga središnjica trebala proizlaziti iz snage zajedničkog interesa sindikata koji su u nju uključeni, a ne iz pukog broja članova sindikata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!