andrej plenković

'Naš jedini interes u Agrokoru je bio zaštiti gospodarstvo'

23.09.2017 u 14:08

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković komentirao je u subotu zadržavanje dosadašnjeg dugoročnog kreditnog rejtinga Hrvatske agencije Standard & Poor's (S&P) i podizanje izgleda sa stabilnih na pozitivne, ocijenivši to ‘izvrstnim korakom ‘ prema vraćanju rejtinga na investicijsku razinu.

‘Ovo je već drugi put u mandatu naše Vlade kako je S&P podigao izglede kreditnog rejtinga. Prvo smo imali prije otprilike 9 mjeseci podizanje iz negativnih u stabilne, a sada iz stabilnih u pozitivne. To je izvrstan korak u onome što želimo, a to je da vratimo kreditini rejting na investicijsku razinu’, izjavio je Plenković na otvaranju Europskog tjedna sporta na Jarunu.

‘Ono što je očito dobro, a to je ono što mi stalno govorimo, i gospodarski rast i pametna fiskalna konsolidacija, dakle smanjivanje deficita. Najbolji rezultati koje smo imali u prvih šest mjeseci su to potvrdili, smanjivanje javnog duga i na tome čemo ustrajati’, dodao je Plenković.

Istaknuo je da ono što se od Hrvatske dalje očekuje je nastavak strukturnih reformi i kvalitetno resturkturiranje najveće kompaniije koja je bila u teškoćama.

Upitan kako komentira javni istup Ivice Todorića u vezi lex Agrokora, Plenković je rekao: 

'Ja sam zadnjih pet i pol mjeseci od brojnih političkih aktera i komentatora bio optuživan da štitim čovjeka i da želim na porezne obevnznike prebaciti dug i sada se pokazuje da te optužbe nisu točne. Naš jedini interes je bio zaštititi gospodarstvo. Ne samo da su zadržana radna mjesta nego i opskrba Hrvatske tijekom najbolje turističke sezone, temeljni cilj je bio ostvaren. Upitajte OPG-ovce što bi bilo da nije bilo tog poteza. Koliko se ja sjećam prije donošenja zakona kompanija nije dobila likvidnost za funkcioniranje. Mi smo Vlada koja poštuje pravnu državu i to je ono što našu stranku čini drugačijom', rekao je Plenković.

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no podigla je izglede sa stabilnih na pozitivne jer hrvatsko gospodarstvo nastavlja rasti, pri čemu se smanjuje teret dugova.

  • +17
Uz jezero Jarun službeno je otvoren Europski tjedan sporta Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U priopćenju S&P procjenjuje da će ove godine rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznositi tri posto, poduprt snažnom domaćom potražnjom i snažnim izvozom, što će pomoći Vladi da održi snažniju proračunsku poziciju nego ranije te da nastavi smanjivati i dalje značajan teret dugova.

Pozitivni izgledi odražavaju očekivanje S&P-a da će hrvatski gospodarski rast biti nastavljen, što će pomoći u daljnjem konsolidiranju javnih financija, dok će vanjske neravnoteže imati koristi od daljnjeg razduživanja, a potencijalni pad zbog situacije oko Agrokora ostaje i dalje ograničen.

Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, S&P i Moody's - kreditni rejting Hrvatske tako i dalje drže dva stupnja ispod investicijske razine. No, S&P sada drži izglede pozitivnima, što znači da bi njegov sljedeći potez mogao biti i povećanje samog rejtinga, dok ostale dvije agencije izglede drže stabilnima.