UMJESTO MIRA I TOLERANCIJE

Reis Cerić i episkop Grigorije posvađali se oko toga čija je BiH

Reis-ul-Ulema Mustafa Cerić

Reis-ul-Ulema Mustafa Cerić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić i episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Grigorije gotovo su se posvađali u utorak sudjelujući u jednoj od rasprava posvećenoj pomirenju i toleranciji koja je upriličena u okviru Svjetskog susreta za mir što ga je u Sarajevu organizirala Zajednica svetog Egidija.

Raspravu, koja je bila na rubu incidenta, potaknula je tvrdnja episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija kako je reis Cerić tijekom njihova zajedničkog boravka u Sjedinjenim Državama, u razgovoru s newyorškim rabinom Arthurom Schneierom, govorio da bi Bosna i Hercegovina morala biti država Bošnjaka, kad već Srbi i Hrvati imaju svoje države.

'Znam da mu je (rabinu) rekao uvaženi muftija: 'Hrvati imaju Hrvatsku, Srbi imaju Srbiju pa zašto nama ne date jednu državu Bosnu i Hercegovinu', izjavio je Grigorije pred brojnom publikom koja je neočekivanu raspravu dočekala zbunjeno, a potom i još neobičnije reagirala plješćući naizmjenice dvojcu uključenom u polemiku.

Cerić
, koji je zajedno s pravoslavnim episkopom te s vrhbosanskih nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem bio jedan od uvodničara na okruglom stolu pod naslovom "Sarajevo poslije 20 godina: od konflikta do susreta?", na Grigorijeve tvrdnje odmah je reagirao ispravljajući ga najprije da nije muftija nego reis-u-ulema, a potom dodajući da newyorški rabin sigurno nije osoba koja bi odlučivala o tome kako BiH treba izgledati pa s njim o tome nije imao što ni razgovarati.

Konstatirao je ipak kako je točno to da su nakon raspada bivše SFRJ sve novonastale države osim BiH postale nacionalne.

'Bošnjaci koji su razbacani po cijelom Balkanu... su najnezaštićeniji. BiH je domovina Bošnjaka u kojoj oni žive i oni imaju pravo kazati da je to njihova zemlja", kazao je Cerić. Pritom je podsjetio Grigorija kako je sam ranije kazao da BiH 'nema bez dogovora Hrvata i Srba'. 'A mi Bošnjaci znamo što to znači. To znači da nas nema', predbacio je Cerić Grigoriju

Episkop je na to uzvratio tvrdnjom kako je Cerić tijekom razgovora vođenog u SAD izjavio i 'da nema hebrejstva bez hebrejske države pa tako ni islama bez islamske države' da bi Cerić na to konstatirao kako mu Grirogije 'podmeće' i 'laže'.


Nastavljajući polemiku oko svjetovnih pitanja Grigorije je ustvrdio kako je istinski problem u BiH to što se ona pokušava praviti bez Srba i Hrvata. 'Najuvaženiji reis-u-ulema, vi kao ni ja ni kardinal nemamo drugu zemlju osim ove niti hoćemo da je imamo. Mi hoćemo da ova zemlja bude zemlja svih podjednako', kazao je Grigorije

Cerić
je oštro uzvratio tvrdnjom kako se onim što govori Grigorije njemu zapravo pokušava uskratiti pravo da bude musliman.

'Takve optužbe su i dovele do genocida protiv mog naroda kao što je antisemitizam doveo do holokausta. Ja mislim da s tim treba prekinuti', kazao je Cerić dodajući kako mu je dosta toga da muslimani u BiH moraju svakodnevno ponavljati kako ne žele islamsku državu.

'Ponosan sam zato što sam musliman i zato što smo većina iako neki kažu da nas je previše u Bosni pa smo zato opasnost. I s druge strane, nema Bosne bez Bošnjaka i to treba kazati', konstatirao je reis Cerić poručivši kako su svi dobro došli u BiH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi