KOMENTAR DAVIDA SLINNA

Referendum na Krimu neće biti ni slobodan ni pravedan

Bionic
Reading

Odluka nije odluka kada se donosi pištoljem uperenim u glavu. Pa ipak, u nedjelju će se od stanovnika Krima tražiti da donesu nemoguću odluku: pokoriti se Rusiji ili glasati za nezavisnost – bez ikakvog jamstva da će Rusija pokazati imalo više poštovanja prema suverenitetu jednog nezavisnog Krima nego što je pokazala prema teritorijalnom integritetu nezavisne Ukrajine, piše veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u RH David Slinn u kolumni za tportal, povodom referenduma na Krimu

Šanse su vrlo jasno složene u korist Rusije - kao pri bacanju kovanice. Glava: Rusija dobiva. Pismo: Krim gubi.

Glasanje na referendum u nedjelju - bez obzira na ishod – istovremeno je, bez ikakve sumnje, nezakonito i neustavno. Uvjeti za referendum propisani ukrajinskim Ustavom potpuno su jasni: referendum se može održati jedino ako ga zatraži tri milijuna građana; on se mora održati na čitavom teritoriju Ukrajine; može ga sazvati samo ukrajinski parlament. Nijedan od ovih uvjeta nije ispunjen.

Glasovanje će, stoga, biti nelegitimno. Može li, uostalom, glasovanje održano u sjeni prisutnosti naoružanih ruskih trupa, u regiji pod vojnom okupacijom, biti ikako drugačije?

Pitanja koja će se postaviti trebala su biti organizirana u sklopu slobodnog i pravednog referenduma – referenduma kakvom ćemo svjedočiti u Škotskoj najesen. Ali referendum na Krimu u nedjelju neće biti ni slobodan niti pravedan.

Tijekom posljednja dva desetljeća, težili smo ostaviti iza nas napetosti i nepovjerenje iz razdoblja Hladnog rata priznavajući snažan i pozitivan doprinos Rusije međunarodnoj zajednici – i prosperitetu svih naših naroda.

Čitava mreža međunarodnih dogovora i institucija organizirana je kako bi se pomoglo izbjeći ponavljanje gorkih sukoba iz prošlosti te istovremeno omogućilo mirno rješenje sporova. Organizacije kao što su OSCE i Vijeće Europe – a kojih je Rusija integralni član – postoje kako bi pomogle zemljama riješiti pitanja samoodređenja i zaštite prava manjina.

Međutim, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju – standardni čuvar ispravnosti izbora – proglasila je referendum na Krimu nezakonitim i stoga uopće neće tamo poslati svoje promatrače.

No još uvijek nije kasno za Rusiju da iskoristi te institucije, da se ozbiljno diplomatski aktivira kako bi se pronašlo mirno rješenje.

Mi nastavljamo apelirati na predsjednika Putina da iskoristi svoj autoritet za dobro Krima, Ukrajine, Europe i Rusije te da završi ovu krizu.

Prvi, ključan korak u tom smislu bio bi da se Rusija suzdrži od priznavanja rezultata apsurdnog nedjeljnog referenduma. Na kraju krajeva, taj referendum neće imati nikakav legitimitet. Neće imati nikakvu moralnu snagu. Međunarodna zajednica neće priznati rezultate tog referenduma. On se ne bi trebao ni održati.