USUSRET PRAVOJ ZIMI

Red sunca, red snijega i sve hladnije

10.12.2010 u 10:40

Bionic
Reading

Vikend i sljedeći tjedan donijet će nam dosta promjenjivog i sve hladnijeg vremena, s malo snijega na kopnu, najavljuju prognostičari

Nakon gotovo rekordne topline za ovaj dio mjeseca, već jutros je temperatura zraka u nekim dijelovima Hrvatske bila 20-ak stupnjeva niža nego jučer ujutro. Najbolji primjer je Zagreb u kojem je jučer ujutro bilo 15, a jutros -5, upozorio je direktor meteorološke udruge Crometeo, Kristijan Božarov.

Nastavak dana u kontinentalnoj će Hrvatskoj obilježiti promjenjivo oblačno vrijeme uz sunčana razdoblja. Mjestimice je moguć slab i kratkotrajan snijeg ili pljusak snijega. Najviše dnevne temperature kretat će se između -1 i +3° C.

Na Jadranu će danas biti pretežno sunčano i suho. Najviše dnevne temperature bit će uglavnom od 5 do 11° C, a u zaobalju malo niže.

Veći dio subote u gorskim i središnjim predjelima bit će djelomice sunčano. Više oblaka bit će prijepodne i sredinom dana, kada je ponegdje moguć slab i kratkotrajan snijeg, ponajprije u Međimurju i Podravini. U istočnim predjelima poslijepodne i navečer moguć je povremen slab snijeg, osobito u Baranji, istočnoj Slavoniji i Srijemu. Jutarnja temperatura kretat će se od -8 do -3° C, a najviša dnevna od -1 do +4° C.

Subota će na Jadranu biti pretežno sunčana i suha, povremeno uz malu do umjerenu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana. Jutro će biti hladno, a slab mraz moguć je i ponegdje uz obalu. Najviše dnevne temperature bit će od 5 do 11° C, a u zaleđu obale niže.

U nedjelju će na kopnu biti promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja i uglavnom suho. Jutarnja temperatura uglavnom će se kretati između -5 i 0° C, a najviša dnevna od 2 do 7°C.

Na Jadranu će se u nedjelju nastaviti stabilno vrijeme uz dosta sunca i slab vjetar. Jutro će biti prohladno, a danju malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 7 do 12° C.

U sljedećem tjednu na kopnu će prevladavati uglavnom suho i sve hladnije vrijeme. Snijega će biti malo, a veća je vjerojatnost da će padati krajem tjedna. Jutra će biti hladna s temperaturama koje će padati i do -11, ali ni dnevne temperature uglavnom neće biti u plusu.

Na Jadranu će vrijeme biti nešto vedrije, no također vrlo hladno. U drugom dijelu sljedećeg tjedna niske temperature - oko nule - bilježit će se čak i u Splitu i Dubrovniku, ističe Božarov.