ŠEF VALAMARA:

'Razočaran sam što se turizam i dalje ne tretira kao strateški sektor'

09.05.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Ministar turizma Darko Lorencin u Poreču je u četvrtak svečano otvorio novoobnovljeni hotel Valamar Zagreb, koji je zahvaljujući ulaganju turističke grupacije Valamar od 53 milijuna kuna zasluženo dobio zvjezdicu više, a Poreč kao destinacija dodatnu kvalitetu. Ministar Lorencin je tom prilikom poručio kako će upravo izdizanje hotelskih kapaciteta i sadržaja na četiri i pet zvjezdica te kreiranje novih proizvoda, doprinijeti da Hrvatska bude još konkurentnija turistička destinacija, no odslušao je i 'bukvicu' glede povećanja PDV-a

'Prije 15 godina kada sam prvi put došao u Poreč, ovdje nije bilo nijednog hotela s četiri zvjezdice. Danas je Poreč jedan od najvažnijih turističkih središta u regiji s ukupno 13 hotela s četiri zvjezdice, od kojih je pet Valamarovih. Prije šest godina hoteli te kategorije činili su 25 posto naših hotelskih kapaciteta, a ove smo godine gotovo na 45 posto. U budućnosti očekujemo da će hoteli s četiri i pet zvjezdica činiti oko 60 posto našeg hotelskog portfelja.

Samo u 2014. godini grupacija Valamar u obnovu i podizanje kategorije svojih objekata uložila je 350 milijuna kuna. U posljednjih 11 godina u hrvatsku turističku imovinu uložene su dvije milijarde kuna', kazao je predsjednik Uprave Valamar grupe d.d. Franz Lanschützer.

Naglasio je kako Valamar u nadolazećem razdoblju želi nastaviti dosadašnju ulagačku politiku s fokusom na povećanje konkurentnosti svojih turističkih proizvoda, no i upozorio da se ulagačka klima u zemlji pogoršava.


'Želimo ulagati i dalje. Međutim, ne možemo ignorirati činjenicu da se ulagačka klima u Hrvatskoj pogoršava. Povećani porezi, visoki troškovi poslovanja, zemljišni i drugi problemi čine ulaganja u Hrvatsku i u turizam rizičnima, a istovremeno je povrat ulaganja vrlo nizak.

Razočaran sam što se turizam u Hrvatskoj i dalje ne tretira kao strateški sektor, iako je jedan od rijetkih sektora u hrvatskoj ekonomiji koji raste i ulaže, zapošljava šest posto svih radnika u državi te podržava mnoge druge grane poput graditeljstva, prehrambene industrije, poljoprivrede, proizvodnje namještaja. Vlada zajedno s javnim i privatnim sektorom hitno mora hotelijersku industriju u Hrvatskoj učiniti privlačnijom za ulaganja. U suprotnome, mnoge od naših lijepih ideja za nove investicije nažalost neće biti realizirane', zaključio je čelni čovjek Valamar grupe.

Edi Černjul, predsjednik Uprave Riviera Adrije d.d., po prihodima i kapacitetima najveće turističke tvrtke u Hrvatskoj u čijem je vlasništvu hotel Valamar Zagreb, tom je prigodom istaknuo da je jačanje pred i post sezonskog poslovanja strateški cilj i jedan od važnih izvora budućeg rasta, za što je potrebno kvalitetno razvijati destinacije, a to je, kazao je, dugoročan projekt koji iziskuje visoku razinu koordinacije između raznih institucija u javnom sektoru i privatnog sektora.

Ponovivši da su Riviera i Valamar spremni na daljnja ulaganja, Černjul se nadovezao na temu sve većih poreznih opterećenja, koja, kako je rekao, mogu imati učinak odgode ili otkazivanja dijela planiranih ulaganja. 'Samo ove godine utjecaj povećanja PDV-a na smještaj sa 10 na 13 posto iznosi pola investicije u hotel Valamar Zagreb! Svaka kuna koju dajemo za raznorazna davanja je kuna manje u kapitalna ulaganja - jer kunu se može se potrošiti samo jednom!', zaključio je čelnik Riviera Adrije.

Uz ministra turizma, svečanom otvorenju hotela nazočila je i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, koja je isaknula kako je ulaganje u veću kvalitetu turističkih objekata dobrodošlo jer, osim što vlasnicima omogućuje dugoročnije i uspješnije poslovanje, a time i daljnja ulaganja, istovremeno daje i veću sigurnost zaposlenicima te potiče i druge gospodarske grane.

Ministar turizma Darko Lorencin podsjetio je da ovogodišnja razina investicija u Hrvatskoj ukupno iznosi oko 410 milijuna eura te istaknuo kako je cilj do 2020. godine povećanje investicija u turistički sektor na sedam milijardi eura, od čega polovica ide u hotelski smještaj, obećavši pri tom hotelijerima i da će nastojati da se PDV vrati na staro.