ŠTO KAŽU BIVŠI MINISTRI

'Razgovori u Savskoj su održavanje jednog lažnog dijaloga'

08.06.2015 u 16:24

Bionic
Reading

Predstavnici prosvjednika iz Savske 66 više ne žele da razgovore u ime Vlade vodi ministar branitelja Predrag Matić. Najnoviji je to razvoj događaja koji stavlja još jednu prepreku pred rješavanje situacije koja traje već više od 200 dana. Što o svemu misle i treba li se ministar povući iz razgovora, upitali smo i bivše čelne ljude Ministarstva branitelja Jadranku Kosor i Ivicu Pančića

Iako je izgledalo da početkom razgovora Vlada i prosvjednici iz Savske kreću prema nekom rješenju, današnjim zahtjevom da Vladu u pregovorima ne predstavlja ministar Predrag Matić, prosvjednici su sve vratili na početak.

'Dobro poznajem situaciju, no ne vidim kamo ovo vodi jer se razgovori, odnosno zapravo pregovori, vode tako da nitko više ne zna ni o čemu ni zašto ni s kojim ciljem. Saznajemo da se uoči sastanka neki drugi ministar sastaje s braniteljima tajno, što ne razumijem jer za nekoliko sati slijedi službeni sastanak. Na prvom sastanku, odmah nakon prosvjeda na Markovom trgu, nije se spominjao nulti zahtjev, a to je smjena ministra. To se, po mom mišljenju, trebalo otvoriti na prvom sastanku. Da je bilo volje i s jedne i s druge strane trebalo se dogovoriti oko četiri do pet pitanja koja je trebalo riješiti. Smatram da je ovo zavlačenje javnosti, medija i sve postaje medijska priča koja nema kraja. Ovakav razvoj događaja sam očekivala jer su branitelji od početka zahtijevali smjenu ministra', kazala je za tportal Jadranka Kosor.

Na pitanje treba li se ministar Matić povući iz razgovora jer je očito da ga prosvjednici ne prihvaćaju, Kosor kaže: 'Ako ga premijer povuče iz razgovora, onda ga po mom mišljenju mora i smijeniti. Očito da ministar više nema ugleda, a povlačenje iz pregovora značilo bi potpuno poniženje. Sada je premijer Milanović na potezu. Smatram da je ovo održavanje jednog lažnog dijaloga jer pravog dijaloga nema.'

Bivša premijerka i ministrica branitelja smatra da bi jedno od rješenja moglo biti da se u razgovore uključi netko treći, neki autoritet koji bi ih kao svojevrsni arbitar u razgovorima usmjerio k rješenju.

Na pitanje treba li se ministar branitelja Predrag Matić povući iz razgovora s prosvjednicima iz Savske, bivši ministar Ivica Pančić nije konkretno odgovorio, no u izjavi za tportal dao je do znanja gdje su počinjene greške.

'To je na početku bio obiteljski sukob jer većina prosvjednika je bila prilično bliska s ministrom i tu je negdje puklo. Napominjem da je od 2001. postojala koordinacija udruga iz Domovinskog rata koja je okupljala 20-30 udruga i ta je koordinacija uspješno funkcionirala više od 10 godina, u moje vrijeme i u vrijeme ministrice Kosor. Ne znam zbog čega je Ministarstvo branitelja odlučilo tražiti nove sugovornike koji su se vjerojatno jer su se osjećali izigranima zbog neispunjenih obećanja, odlučili zaigrati na kartu prosvjeda', kazao je za tportal Pančić.

Ovakva situacija, daje do znanja bivši ministar, ide na ruku i jednoj i drugoj strani.

'Smatram da su obje strane svjesno išle na zaoštravanje odnosa i ne vidim veliku mogućnost za kompromis. Jer branitelji se ne mogu tek tako povući, a jedini njihov pravi zahtjev je bila smjena Matića, dok Vlada ne misli u tome popustiti jer bi nakon toga bili zatraženi novi politički zahtjevi, a ovaj sukob im odgovora', kaže Pančić.

Za Pančića problem braniteljske populacije nije u nekoliko stotina ili desetaka tisuća invalida.

'Ono što vidim kao problem, a niti jedna strana na to ne ukazuje, je da je Vlada četiri godine provodila politiku HDZ-a. S druge strane, branitelji  ne žele vidjeti pravi problem koji leži u neodrživosti postojećeg sustava skrbi za branitelje za koje se izdvaja oko šest milijardi kuna, a s kojim je riješeno niti 20 posto braniteljske populacije. Novi problemi se nagomilavaju, branitelji postaju sve stariji, skloniji zdravstvenim oboljenjima te mnogi zbog godina ne mogu pronaći zaposlenje. Time je njihova situacija postaje sve teža. Pravi je problem, ne nekoliko stotina vojnih invalida ili desetaka tisuća invalida, već što s običnim braniteljima koji teško žive, imaju zdravstvenih problema i nemaju nikakvih prava iz zakona. I to je pravi problem na koji će sljedećih pet do šest vlada morati pronaći odgovor', zaključio je Pančić.