SUDSKI POSTUPAK NA ČEKANJU

Razboljela se osumnjičena za podmićivanje vrhovnih sudaca

28.11.2011 u 16:34

Bionic
Reading

Pripremno ročište optuženima za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda Branimiru Glavašu odgođeno je za 17. siječnja zbog bolesti optužene Sanje Marketić, bivše zamjenice glavnog urednika Glasa Slavonije koju se tereti zajedno sa saborskim zastupnikom Ivanom Drmićem, osječkim poduzetnikom Dragom Tadićem i njegovom suprugom Božicom Tadić-Ćavar.

Ročište na kojem je trebao biti određen i datum početka suđenja sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović danas je odgodio nakon što je vještak na temelju medicinske dokumentacije utvrdio da Sanja Marketić ima zdravstvenih tegoba zbog kojih nije sposobna biti na ročištu.

Novo pripremno ročište održat će se nakon konstituiranja Sabora, s obzirom da je Drmić koji je bio zastupnik i u posljednjem sazivu, ponovno na izbornoj listi HDSSB-a. U slučaju da i na novim izborima uđe u parlament ponovno će se trebati provesti procedura skidanja zastupničkog imuniteta.

Optužnicom koja je na zagrebačkom Županijskom sudu potvrđena sredinom listopada četvero okrivljenih tereti se za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, poticanje na protuzakonito posredovanje, a Drmić i Marketić i za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

S njima je na optuženičkoj klupi trebao sjediti i splitski poduzetnik Srećko Jurišić, no on je desetak dana prije potvrđivanja optužnice u cijelosti priznao optužbu i krivnju te se nagodio s USKOK-om na dvije godine zatvora. U zatvor neće ići ako u narednih pet godina ne počini kazneno djelo. Državi će, uz to, vratiti 70 tisuća eura koje su mu, po tvrdnji USKOK-a, radi podmićivanja dali Drmić i Sanja Marketić.

USKOK tvrdi da je optužene koji su trebali utjecati na suce Vrhovnog suda okupio Drago Tadić, vlasnik građevinske tvrtke "Osijek Koteks", koji je javnosti poznat i kao osumnjičenik u slučaju navodnih malverzacija pri izgradnji autoceste "Slavonica".

Sve se navodno događalo u vrijeme kada je Vrhovni sud odlučivalo o žalbi na nepravomoćnu osuđujuću presudu Glavašu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima "garaža" i "selotejp". Uoči izricanja presude Županijskog suda na deset godina zatvora Glavaš je pobjegao u BiH, gdje izdržava osmogodišnju zatvorsku kaznu, s obzirom da mu je Vrhovni sud u međuvremenu kaznu umanjio za dvije godine.