'svaki početak je težak'

Ravnateljica Sv. Duha: Bilo je nekih propusta u slučaju Čavajda

  • Autor: I.Ba.
  • Zadnja izmjena 02.06.2022 20:06
  • Objavljeno 02.06.2022 u 20:06
Klinička bolnica 'Sveti Duh'

Klinička bolnica 'Sveti Duh'

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Zdravstvena inspekcija utvrdila je da je u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u slučaju Mirele Čavajde bilo propusta te je pokrenula prekršajni postupak

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh kažu kako su dobili obavijest Ministarstva zdravstva da planira pokrenuti prekšrajni postupak jer su tijekom inspekcije utvrđeni neki propusti.

'Iskoristila bih priliku reći da smo kao bolnica i ja kao ravnateljica zadovoljni da se ti propusti ne odnose na pružanje zdravstvene skrbi gospođi Čavajdi. Inspekcija je utvrdila da smo sve odradili kako treba. Gospođa Čavajda je zaprimljena u bolnicu u utorak 19. travnja, u srijedu je već zatražen nalaz magnetne rezonance, u četvrtak je pretraga napravljena, naše kolege radiolozi su se prije izdavanja nalaza konzultirali s kolegama s Rebra i zajedno potvrdili da je njihova dijagnoza točna. Taj nalaz je u petak iskomuniciran gospođi Čavajdi', rekla je za HRT dr. Ana-Maria Šimundić, ravnateljica KB-a Sveti Duh, demantirajući navode da je Čavajda devet dana čekala nalaz magnetne rezonance jer su liječnici bili na godišnjem odmoru.

Dodala je kako su pružili zadovoljavajuću zdravstvenu skrb Mireli Čavajdi, a da su propustili dokumentirati to u nekoliko segmenata. 

'Nigdje ne postoji zapis da su se naši radiolozi konzultirali s radiolozima iz KBC-a Zagreb o dijagnozi i nigdje ne postoji zapis, što zakon nalaže, da je gospođa Čavajda na vlastiti zahtjev u petak otpuštena iz bolnice kući. To je propust', priznaje Šimundić.

'Ustanova je odgovorna jer ja kao ravnateljica moram osigurati da se to u mojoj bolnici provodi i to ćemo i poduzeti, a odgovorni su pojedinci koji to u svom postupanju nisu odradili. Jučer je završio naš unutarnji nadzor i sugestija Povjerenstva za unutarnji nadzor je izdati upozorenje liječnicima koji nisu odradili proceduru kako treba i apelirati, odnosno naložiti svim predstojnicima svih klinika i zavoda da zaista poštuju zakone i propuste i vode medicinsku dokumentaciju kako treba', kazala je dr. Šimundić te dodala kako je riječ u ovom trenutku samo o upozorenjima, a budu li slični propusti i dalje postojali, slijedi opomena, a nakon toga opomena pred otkaz. 

Predviđena kazna, ako se prekršajnim postupkom utvrdi da je bolnica pogriješila, za bolnicu je od 10.000-50.000 kuna, a za ravnateljicu 5000-10.000 kuna.

'Kažem ako se pokaže da smo uistinu napravili prekršaj i ako to bude konačna odluka, naravno da ćemo platiti i bolnica i ja osobno, to je moja odgovornost koju moram prihvatiti', rekla je dr. Ana-Maria Šimundić, ravnateljica KB-a Sveti Duh.

Unatoč svemu, priznaje, da ne razmišlja o odustajanju.

'Svaki početak je težak, osobito kad donosite sa sobom promjene. Mislim da trebamo izdržati. Vjerujem u ono što radimo i da ćemo prebroditi početne teškoće te realizirati program zbog kojeg sam ovdje', poručila je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!