MIZERNE MJERE

Ravnateljica iz Zaprešića o propustima ministrice Bedeković i djelatnika splitskog doma za starije

11.04.2020 u 13:51

Bionic
Reading

Suzana Mavrinac, ravnateljica Doma za starije u Zaprešiću, kritički se osvrnula na situaciju u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu, ali i na (ne)postupanje resorne ministrice za demografiju Vesne Bedeković. U zaprešićkom Domu imali su pozitivna iskustva s epidemiolozima, a štićenika pozitivnih na koronavirus - nemaju

'Nekoliko slučajeva je pokazivalo simptome, zvali smo epidemiološku službu', rekla je ravnateljica Doma na N1, dodavši da su u malom broju slučajeva rezultat testiranja morali čekati 27 sati.

'Što se sve u tih 27 sati može dogoditi', pita se Mavrinac, inače magistrica socijalne gerontologije i menadžmenta u zdravstvu.

Osvrnula se i na situaciju u splitskom Domu, odakle kažu kako deset dana nisu mogli doći do epidemiologa, a izvještaji o postupanju tamošnje epidemiološke službe i Doma za starije i nemoćne se ne podudaraju.

'Nikad nismo čekali da naša liječnica zove, medicinska sestra zove epidemiološku službu. To su situacije u kojima morate reagirati brzo. Zna se da medicinska sestra svaki svoj postupak mora evidentirati. Sigurna sam i da epidemiološka služba ima zabilježen svaki poziv. Cijela situacija u Splitu s prebacivanjem vrućeg krumpira mi je smiješna.

  • +12
Evakuacija starački split koronavirus Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Dogodila se greška u koracima... nemoguće je da se deset dana nije moglo doći do epidemiologa. Svatko od njih u Domu nosi svoj dio odgovornosti. Treba vidjeti u kojim koracima se greška dogodila', kazala je ravnateljica Mavrinac, dodajući da je ravnatelj Ivan Škaričić, kad ga je već politika imenovala bez adekvatnog obrazovanja za taj posao, trebao imenovati tim stručnjaka na koji će se moći u potpunosti osloniti.

'Potrebno je uvesti jasne mjere, nije dovoljno samo zabraniti posjete i dati naputak kako treba dezinficirati prostore u domovima za starije. Normalno da svaki dan moramo dezinficirati, svake godine se zabranjuju posjeti i za vrijeme obične gripe. U ovakvoj situaciji rapidne epidemije, ministrica je trebala uvesti mjere da ne dođe do ovakvih situacija', kazala je Mavrinac.

  • +10
Split: Ministar Vili Beroš dao je izjavu zbog slučaja koronavirusa u Domu za starije i nemoćne Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Upitala koje bi to mjere bile i piše li izvješća svakodnevno, kako je ministrica zatražila, odgovorila je da ona takav naputak nikada nije dobila, kao ni glavna medicinska sestra u Domu u Zaprešiću.

'Poslala sam na mail resornog Ministarstva upit mogu li dobiti obavještenje vezano uz navedenu situaciju, do danas nisam dobila odgovor. Pa sad postavljam pitanje: ako ja ne dobijem odgovor na jedan ovakav upit, kako onda mogu očekivati da podaci koje ja budem slala svaki dan do 20 sati uopće budu procesuirani?', pita ravnateljica.

  • +9
Unatoč upozorenju o zabrani kretanja, građani starije životne dobi i dalje su vani Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Dodaje da je nezamislivo koliko se procesa odvije svakodnevno u jednom domu za starije osobe, uključujući i kontakte s bolnicama koje ne žele testirati pacijente iz domova prije nego ih vrate u te ustanove.

'To su sve procesi koje je trebalo vrlo jasno definirati', upozorava Mavrinac, dodajući da ostaje otvoreno i pitanje kontrole, čak i da je sve propisano kako treba.