lidija brković

Ravnateljica DZS-a: Ne znam otkud Crkvi informacije o nepravilnostima u popisu građana, uneseni podaci mogu se provjeriti

25.09.2021 u 21:04

Bionic
Reading

Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković gostovala je u Dnevniku HRT-a povodom toga što je u nedjelju zadnji dan samopopisivanja, a sljedećeg tjedna na teren izlaze popisivači. Tom je prilikom Brković objasnila i zašto su neka pitanja uvrštena u upitnik, a neka druga nisu

U prvoj fazi provedbe popisa stanovništva u Hrvatskoj do subote, 25 rujna u 15 sati uspješno se samopopisalo više od 1.157.000 građana, izvijestio je Državni zavod za statistiku (DZS). Od sljedećeg tjedna na teren izlaze popisivači i građani se više neće moći samopopisati. Neki od onih koji su to dosad učinili imali su zamjerke na neka pitanja i pitali se zašto neka druga nisu uvrštena, a ravnateljica DZS-a Lidija Brković u središnjem Dnevniku HRT-a rekla je kako su sva pitanja navedena u popisu napravljena s razlogom te da su metodološki postavljena.

Brković je rekla kako je prošle godine u listopadu Državni zavod za statistiku proveo sveobuhvatni Popis poljoprivrede na području Republike Hrvatske. I to nakon sedamnaest godina, te se tim popisom popisala sva stoka, grla, sve obradive površine.

'U Popisu stanovništva nalazi se također slično pitanje, ali je ono metodološke naravi s razlogom kako bi Državni zavod za statistiku diferencirao urbano od ruralnog stanovništva', rekla je Brković te dodala kako su sva pitanja u popisu napravljena s razlogom te da su metodološki postavljena. Rekla je da svaka zemlja provodi popis za vlastite potrebe, ali da dio pitanja sve članice Europske unije dostavljaju EUROSTAT-u kako bi podaci bili usporedivi s drugim državama. Spomenula je i pitanje 'Imaju li kućanstva internet' te je rekla da na to pitanje DZS dobiva odgovor na godišnjoj razini kroz druga istraživanja te da zato nije bilo potrebno u ovom popisu stanovništva.

Osvrnula se i na neslužbenu informaciju kako unuci svoje bake i djedove popisuju kao ateiste, iako su vjernici, te je rekla kako je za te informacije doznala iz medija i da joj nije jasno otkud bi Crkva imala takve podatke s obzirom da DZS još nije otvarao upisne upitnike. 

Lidija Brković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Sam popis se temelji na izjavi, a u prvoj fazi bilo je omogućeno svima koji koriste sustav s-Građani da popišu sebe i sve članove svoga kućanstva. Preporuka je bila i još uvijek vrijedi i za sutra, da stariji članovi kućanstava koji nisu vičniji korištenju interneta, mogu zamoliti svoje mlađe ukućane, primjerice unuke da im pomognu pri popisivanju. Pretpostavljamo da oni dovoljno vjeruju svojim unucima, jer to su njihovi najuži članovi obitelji, te ne vidimo zašto bi ih popisali kao ateiste, ako bake i djedovi se ne osjećaju tako', poručila je ravnateljica DZS-a i dodala da oni članovi kućanstava koji nisu popunjavali upitnik, nego ih je netko drugi popisao, mogu dogovoriti s popisivačem koji im dođe na vrata da pogledaju upitnik. Nakon što osoba iskaže takvu želju, popisivač će dogovoriti s nadređenim koordinatorom da se ta osoba pozove i da joj se omogući da pogleda upitnik.