HRVATSKO ZDRAVSTVO

Ravnatelj bolnice moli obrtnike i trgovce za pomoć kako bi kupio opremu za oboljele od Covida

05.05.2021 u 09:45

Bionic
Reading

Mate Kutleša, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd, uputio je gradovima, općinama, privatnim tvrtkama i obrtnicima u Zadarskoj županiji molbu za financijsku pomoć zbog teškog stanja u kojemu se našla ta zdravstvena ustanova, nakon što je odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša postala mjesto na kojemu se zbrinjavaju Covid bolesnici

'Zbog novonastale situacije prisiljeni smo osnovnu djelatnost ortopedije i fizikalne medicine te rehabilitacije svesti na minimum, što nam uzrokuje dodatne financijske teškoće u ionako teškom financijskom stanju u zdravstvu. Stoga vas ljubazno molimo da u skladu s vašim mogućnostima financijski pomognete u borbi za suzbijanje navedene pandemije. Pomoć nam je potrebna za nabavu medicinske opreme koja bi olakšala rad s bolesnicima oboljelima od COVID-a 19', piše, između ostalog, u pismu ravnatelja Kutleše.

U izjavi za Slobodnu Dalmaciju naglasio je da bolnici ne nedostaje zaštitne opreme, lijekova ni medicinskog potrošnog materijala.

'Trenutačno na raspolaganju imamo 50 kreveta za prijem bolesnika oboljelih od koronavirusa, ali taj se broj može povećavati sukladno epidemiološkoj situaciji koja nam je uzrokovala financijske poteškoće. Zato se bolnica odlučila na slanje molbi za donaciju ne samo tvrtkama, već i općinama i gradovima', rekao je Kutleša o praksi traženja financijske pomoći za rad bolnica koja u Hrvatskoj nije česta, ali očito daje rezultate.

Zasad su, od početka godine, uspjeli skupiti 460 tisuća kuna, a lani 471 tisuću kuna. Na pitanje koliko je teško financijsko stanje u biogradskoj bolnici, kada se na ovakav način moraju 'krpati rupe', Kutleša kaže da je ukupan dug trenutačno oko 16 milijuna kuna.