briga za bolesne

Svećenici Splitsko-makarske nadbiskupije predali vrijednu donaciju KBC-u Split

04.05.2021 u 16:33

Bionic
Reading

Splitski KBC dobio je danas napredni sustav za fluorescentnu endoskopsku i otvorenu kirurgiju poboljšanu indocijanin zelenilom, vrijedan nešto manje od 400 tisuća kuna. To je dar svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, a predao im ga je mons. Marin Barišić, koji je tom prigodom podsjetio da je ta donacija splitskoj bolnici jedna u nizu, a uz rad i djelovanje Caritasa i te nadbiskupije još je jedan oblik brige za najpotrebnije.

"Meni najdraža donacija je bila konkretni plod 3. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu 2018. godine. Tada smo u akciji 'Obitelj za najmanje' prikupili preko 600 tisuća kuna kojima je Klinici za dječju kirurgiju kupljen endoskopski stup za operaciju djece i novorođenčadi. Rekli su mi da je donirani napredni sustav već u upotrebi, a ja molim Gospodina da nam što manje bude potreban i što učinkovitiji", rekao je nadbiskup Barišić.

Predstojnik Klinike za kirurgiju dr. Zdravko Perko potvrdio je kako je riječ o vrijednom daru koji će im uvelike pomoći da budu još uspješniji u liječenju najtežih bolesnika, ponajprije oboljelih od malignih bolesti, jer može pružiti dodatnu uslugu interoperacijskog mapiranja limfnih čvorova i prokrvljenosti, što je posebno važno u nekim zahvatima u kojima se odstranjuje bolesni dio tkiva. Tako znatno mogu smanjiti pobol i komplikacije u takvih bolesnika, a i bolji su ishodi liječenja.

"Ovaj uređaj je prvi takav koji će se koristiti na našoj kirurgiji i puno će nam pomoći za endoskopske, znači minimalno invazivne operacijske zahvate, ali i za otvorene, da budemo što uspješniji te da možemo našim bolesnicima ponuditi dodatnu vrijednost i bolje ih liječiti", rekao je dr. Perko.

Taj napredni sustav pomaže kod sustava žučnih kanala i praćenja protoka žuči, intraoperacijske procjene limfne drenaže, određivanja mjesta limfnih čvorova tzv. čuvara, identifikacije i procjene žilne anatomije te kontrole opskrbe krvi solidnih organa i kod debelog i završnog crijeva.

Uporabom tog sustava moguće je, kako je istaknuto, znatno smanjiti učestalost komplikacija i smrtnih ishoda, moguće je poboljšati ishode liječenja i izlječenja najtežih bolesnika, posebno onih s malignim bolestima koji zahtijevaju opsežne operacije odstranjivanja bolesnog tkiva. Njime se otvara nova stranica kirurgije koja, osim glavne operativne djelatnosti, dijelom postaje i dinamično dijagnostički funkcionalna u najširem smislu.

Ravnatelj splitskoga KBC-a dr. Julije Meštrović rekao je odgovarajući na novinarska pitanja kako je u toj bolnici trenutačno 162 oboljelih od covida od kojih je 24 na respiratoru. Broj je još velik, ali znatno manji od onog najvišega prije nekoliko tjedana, kada je ta bolnica imala 200 bolesnika, istaknuo je ravnatelj i dodao da je današnji broj "puno bolji, no svejedno je visok".

"Na respiratoru su 24 bolesnika, i to su oni kojima je ugrožen život. To su bolesnici mlađe životne dobi i sa znatno manje komorbiditeta od onih koje smo imali ranije. Opuštanja nema, moramo se podjednako odgovorno i strogo ponašati te pridržavati svih higijensko-epidemioloških mjera. Moramo se procjepljivati jer je to jedino rješenje za sve nas", istaknuo je ravnatelj splitskoga KBC-a.