saborski odbor

Ratni veterani pogurali izmjene zakona za lakše stjecanje statusa ratnog vojnog invalida, Đakić tvrdi da nije predizborno, a promjene će koštati 55 milijuna kuna

10.03.2021 u 16:25

Bionic
Reading

Saborski Odbor za ratne veterane većinom glasova podupro je u srijedu prijedlog izmjena Zakona o hrvatskim braniteljima kojima će se dodatno olakšati stjecanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida

Nakon tri godine primjene zakona uočeno je kako je potrebna dodatna prilagodba radi potpunog učinka, a glavni razlog je ubrzavanje postupka za ostvarivanje statusa HRVI-a a koji sada traje gotovo dvije godine, kazao je državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić.

„Od 2017., kada je zakon stupio na snagu, oko 500 branitelja koji su podnijeli zahtjev za rješavanje svog statusa nije dočekalo rješenje zato što su umrli”, istaknuo je Nekić.

Kako bi se proces ubrzao, izmjenama zakona za priznavanje statusa HRVI više neće trebati prethodna stručna procjena, a vještačenje - koje se trenutno obavlja u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - prebacit će se u nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja.

Predlaže se i ubrzavanje postupka stambenog zbrinjavanja kroz kupnju stanova na lokacijama na kojima nije isplativa organizirana izgradnja te pojednostavljenje postupka prijenosa stanova za stambeno zbrinjavanje između tijela državne uprave.

Za provedbu zakonskih izmjena odnosno za usklađivanje mirovina na poziciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava predviđeno je 20 milijuna kuna u 2021. te 15 odnosno 17 milijuna kuna u iduće dvije godine, a na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja za liječnička povjerenstava, naknade za nezaposlene i jednokratne novčane pomoći dva milijuna kuna u 2021,. te po tri milijuna u naredne dvije godine, izvijestio je Nekić.

Ušteda će se pak ostvariti u dijelu stručnih procjena koje na godišnjoj razini koštaju oko 30 milijuna kuna, dodao je.

Članovi odbora većinom su podržali predložene izmjene zakona, ali i upozorili kao se one ne bi trebale donositi u predizborno vrijeme i koristiti u predizborne svrhe.

Uvijek se u predizborno vrijeme donose zakoni iako sam već 2017. upozoravao da je zakon neprovediv, a rezultat je da 500 branitelja nije dočekalo rješavanje statusa, ustvrdio je Miro Bulj (Most).

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) predložio je da se izmjene zakona ne stavljaju na plenarnu sjednicu prije izbora jer, kao je upozorio, doći će do konfrontacija i propitivanja u javnosti.

I predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovar Zorica Gregurić ističe da bi se trebala prekinuti praksa donošenja zakona pred izbore koji bi mogli utjecati na neke ključne kategorije.

Predsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ) odbacio je da se zakon donosi u predizborne svrhe i ističe njime se ispravljaju uočene nepravde. 

„Riječ je o lokalnim, a ne državnim izborima, ne bira se ni Tomo Medved ni Andrej Plenković”, kazao je Đakić nazvavši takve tvrdnje politikanstvom.

Odbor za ratne veterane nije prihvatio zaključak Katarine Peović iz Radničke fronte da se ne uklanja, premješta niti devastira spomenik poginulim i umrlim borcima Španjolskog građanskog rata, palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora s područja općine Perušić.

Umjesto toga, odbor je zaključio da se u što kraćem roku trebaju utvrditi činjenice, a nadležna tijela, sukladno utvrđenom, postupiti prema zakonu o istraživanju i uređenju vojnih groblja.

Ministarstvo kulture se očitovalo da nije nadležno, a Ministarstvo hrvatskih branitelja da bi bilo nadležno ako tamo ima posmrtnih ostataka poginulih i da je - dok se to ne utvrdi - status quo, ustvrdio je Đakić.