mijenjaju odluku

Zagreb je lani prodao 22 stana braniteljima, nećete vjerovati po kojoj cijeni

16.03.2018 u 20:06

Bionic
Reading

Grad Zagreb odlučio je izmijeniti Odluku o prodaji stanova u vlasništvu grada Zagreba kako bi je uskladio s novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji

Prema prijedlogu odluke, koja će se u četvrtak naći na sjednici Gradske skupštine, osim svih onih koji su i prema prethodnom Zakonu o braniteljima imali pravo na kupnju nekretnine u vlasništvu Zagreba, krug je sada, prema riječima Branke Škrnjug, pomoćnice pročelnika za upravljanje imovinom, proširen na dragovoljce koji su proveli dvije godine i više u borbenom sektoru, a skraćeno je i vrijeme koje se tražilo da su proveli u predmetnoj nekretnini.

Tako stan u kojem žive mogu kupiti i branitelji koji su u njemu minimalno pet, a ne, kao što je do sada bio slučaj, kada se tražilo da u njemu budu deset godina.

Valja podsjetiti da je još 2012. godine Skupština izglasala odluku u kojoj je stajalo da gradski stanovi koji su se koristili bez valjane pravne osnove također mogu biti predmet otkupa od onih koji su u njima, uključujući branitelje.

Prijedlog izmijenjene odluke jednoglasno je prošao skupštinske odbore za branitelje te socijalnu skrb, a na potonjem se mogao čuti i zanimljiv podatak.

Naime, kako je pojasnila Škrnjug, prošle godine Grad je prodao 22 stana braniteljima koji su boravili u njima.

'Od toga je uprihodovano oko dva milijuna kuna, a prosječna cijena metra kvadratnog bila je dvije tisuće kuna. Radi se o povlaštenoj kupnji sukladno svim parametrima Ministarstva branitelja koje radi izračun', kazala je Škrnjug.

Sopnica Jelkovec Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Na pitanje predsjednika Odbora za socijalu Stanka Kordića (GLAS) koliko očekuje da će, zbog izmjene odluke i zakona, branitelja steći pravo na kupovinu stana, Škrnjug je odgovorila da ne zna, ali i dodala da trenutno u obradi imaju 120 zahtjeva.

Prema novom zakonu, pravo na kupnju stana u kojem neprekidno borave, a koji je u vlasništvu lokalne samouprave, imaju i dragovoljci iz Domovinskog rata koji nemaju ostvaren status hrvatskog ratnog vojnog invalida, a koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali dvije i više godina.

Također, zakon se odnosi na članove uže i šire obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, članove uže i šire obitelji nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, hrvatske ratne vojne invalide iz Domovinskog rata od I. do X. skupine i članove uže obitelji umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata s istim oštećenjem organizma.

FOTO PREGLED tjedna

Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan

Pogledaj galeriju