think tank za obranu ukrajine

Ratna vlada - tko su ljudi iz najužeg kruga predsjednika Zelenskog

06.05.2022 u 10:41

Bionic
Reading

Prije ruske vojne invazije na Ukrajinu, rejting predsjednika Volodimira Zelenskog nije bio sjajan: od 2021. počeo je padati i do početka rata iznosio je samo 24,6 posto. Međutim, nakon napada, postao je narodni heroj - sada ga podržava 9 od 10 stanovnika Ukrajine, piše u petak Jutarnji list.

Na zahtjev Meduze, novinar Konstantin Skorkin objasnio je kako Zelenski i suradnici upravljaju državom, njezinom obranom i imidžom predsjednika u ratu.

Početak ruske invazije na Ukrajinu doveo je tim predsjednika Zelenskog do potpuno novog statusa. Prema ukrajinskom ustavu, predsjedniku su povjerene ovlasti vrhovnog zapovjednika, odgovornog za organiziranje obrane zemlje te je sukladno tome i njegov tim trebao prijeći na vojnu poziciju.

Ured predsjednika Zelenskog i njegovi suradnici postali su "think tank" obrane Ukrajine. Među ključnim figurama su šef ureda Andrij Jermak, njegovi zamjenici Kiril Timošenko (u mirnodopskom vremenu nadgledao je predsjednički projekt "Velika gradnja", kao i regionalnu politiku) kao i Andrij Sibiga (relativno nova osoba u timu, karijerni diplomat, bivši veleposlanik u Turskoj (2016. - 2021.), zadužen za vanjsku politiku).

S uredom blisko surađuje ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba, kojemu je povjerena misija stvaranja međunarodne koalicije za potporu Ukrajini. Glavni govornik i stalni komentator predsjedničke politike ostaje savjetnik Mihajlo Podoljak (nekada poznati kijevski politički strateg), koji također kontrolira informacijsku politiku ureda i osobno savjetuje predsjednika Zelenskog.

U ratu ključnu ulogu ima obrambeno-obavještajni blok, koji uključuje vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog, ministra obrane Alekseja Reznikova, šefa tajne službe SBU, Ivana Bakanova i državnog tajnika Vijeće sigurnosti i obrane, Oleksija Danilova.

Među ostalim suradnicima ukrajinskog lidera, Aleksej Arestovič postao je lice ratne propagande. Njegov odnos s timom Zelenskog bio je prilično kompliciran - ovaj popularni bloger koji je u prošlosti radio za Petra Porošenka pa za Zelenskog, onda su se posvađali i dao je ostavku, da bi se, kada je Rusija krenula u napad, vratio u predsjednički tim kao savjetnik i postao ključni govornik ukrajinskih vlasti, održavajući svakodnevne brifinge o situaciji na bojišnici, piše novinar Jutarnjeg lista Robert Bajruši.