rat u ukrajini

Očekuje se novi konvoj UN-a za evakuaciju civila iz Azovstalja, Zelenski: U ruskim napadima srušene stotine bolnica

06.05.2022 u 06:32

Bionic
Reading

Novi konvoj Ujedinjenih naroda očekuje se u petak kako bi se evakuirali zadnji civili iz čeličane Azovstalj u Mariupolju, zadnjem uporištu ukrajinskoga otpora u strateški važnoj luci, bez ikakvoga jamstva o prekidu borbi

6:29 Pomoćnik glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda zadužen za humanitarna pitanja Martin Griffiths najavio je u četvrtak da novi konvoj kreće prema gradu koji je postao simbol ruske invazije započete 24. veljače.

"Konvoj je na putu prema Azovstalju kamo će stići sutra ujutro, uz nadu da će pokupiti i zadnje civile iz toga pakla u kojemu žive toliko tjedana i mjeseci, i dovesti ih na sigurno", rekao je Griffiths u Varšavi.

Međunarodni odbor Crvenog križa potvrdio je da je uključen u operaciju.

Prošlog vikenda Azovstalj je napustilo stotinjak civila u evakuaciji koju su organizirali UN i Crveni križ.

Informacije o situaciji u mariupoljskoj čeličani u kojoj se nalaze civili i branitelji i dalje su proturječne.

  • +13
Rat u Ukrajini, Kramatorsk Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

6:24 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su u ruskim napadima na Ukrajinu srušene stotine bolnica i drugih ustanova te da su liječnici ostali bez lijekova za liječenje raka, a ne mogu obavljati ni operacije.

Zelenski je u video poruci humanitarnoj medicinskoj organizaciji rekao da na mnogim mjestima na istoku i jugu Ukrajine, gdje se vode glavne borbe, nedostaje čak i osnovnih antibiotika.

"Pogledamo li samo medicinsku infrastrukturu, do danas su ruske snage srušile ili oštetile gotovo 400 zdravstvenih ustanova: bolnica, rodilišta, klinika", rekao je okupljenima dodavši da je na područjima pod ruskom okupacijom situacija katastrofalna.

"Tamo uopće nema lijekova za oboljele od raka. Gotovo uopće nema inzulina za dijabetičare. Nemoguće je obavljati operacije. Nema ni antibiotika", rekao je ukrajinski predsjednik.

Rusija tvrdi da gađa samo vojne i strateške ciljeve.