skup u varšavi

Zelenski europskim donatorima: Sloboda mora pokazati da je snažnija od tiranije

05.05.2022 u 13:15

Bionic
Reading

Sloboda mora pokazati da služi ljudima bolje nego tiranija, rekao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na donatorskoj konferenciji europskih država za njegovu ratom pogođenu zemlju koja dnevno treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći.

Zelenski je u Varšavi na skupu u organizaciji Poljske i Švedske izjavio da se rat u Ukrajini "ne odlučuje samo na bojištu”, nego i u sferi ekonomije, humanitarne pomoći i organizaciji "normalnog života” za ukrajinske građane.

"Sloboda mora pokazati da ljudima služi bolje nego tiranija. Tako sloboda pobjeđuje i zato je ova konferencija važna", rekao je Zelenski u obraćanju uživo putem videoveze iz Kijeva.

Istaknuo je da su Ukrajina, Europa i cijeli svijet "na putu prema pobjedi" i na skupu na koji su stigli i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovio da Ukrajina mora "po brzom postupku" dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal, prisutan u Varšavi, rekao je da Ukrajini za pobjedu treba četiri stvari – oružje, sankcije, sredstva i europska perspektiva.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki nazvao je ruski napad na Ukrajinu "genocidnim ratom" i naglasio da će se napraviti "sve da se zaustavi Rusija i osigura ukrajinska pobjeda".

Iznio je podatak da Ukrajini treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći dnevno, a trenutno ih dobiva samo 3 tisuće, zbog čega su nužne takve donatorske konferencije.

"Znamo jako dobro da ne branite samo svoju domovinu, neovisnost i slobodu, nego i našu. Nastavit ćemo vas podržavati u svakom mogućem pogledu i dobit ćete ovaj rat", poručio je poljski čelnik Ukrajincima.

Hrvatsku, koja će Ukrajini donirati pet milijuna eura pomoći, na konferenciji predstavlja premijer Andrej Plenković.