PREKRETNICA NA BOJIŠTU?

U Ukrajinu stižu dugo očekivani Patrioti, no što oni doista mogu učiniti za zemlju napadnutu iz više pravaca

02.04.2023 u 08:29

Bionic
Reading

Nakon što su Sjedinjene Države i Nizozemska potvrdile da će u Ukrajinu kao pomoć poslati američke protuzračne raketne sustave srednjeg dometa MIM-104 Patriot, Kijev je bio presretan jer smatra da je riječ o oružju koje mijenja pravila igre na terenu. Otkrivamo mogu li poznati Patrioti doista biti prekretnica na bojištu

SAD je ovih dana potvrdio da će Patrioti stići u Ukrajinu i prije nego što je najavljeno. Time je Washington uvažio ranije želje Kijeva za sustavom koji smatra potencijalnom prekretnicom na bojišnici. Washington je poručio da će poslati tri baterije Patriota, no nije precizirao kada. Još ranije je Nizozemska objavila da će Kijevu donirati dva lansera za Patriote i pripadajuće projektile, no ne i kompletnu bateriju koja uključuje radar.

MIM-104 Patriot je sustav čiji je razvoj započet 1965., a smatra se da su 15 godina kasnije dovršene sve faze, iako je opremanje postrojbi američke kopnene vojske započelo nešto kasnije. Procjenjuje se da je razvoj sustava stajao oko dvije milijarde dolara, ali je taj novac vraćen ulagačima jer je Patriot postao velik izvozni hit. Pored Amerikanaca, u sastavu svojih vojski u različitim inačicama imaju ih Grčka, Izrael, Japan, Južna Koreja, Jordan, Katar, Kuvajt, Maroko, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Saudijska Arabija, Španjolska, Švedska, Tajvan i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Proturaketni sustav Patriot Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Lawree Roscoe Washington Jr.

Ključni dio ovog sustava srednjeg dometa je multifunkcionalni radar AN/MPQ-53, a on koristi antenu s elektroničkim skeniranjem i zahvaljujući tome obavlja više funkcija istovremeno, od nadgledanja zračnog prostora, preko otkrivanja i praćenja cilja, do njegovog ozračivanja i predaje zapovijedi za vođenje rakete. Valja reći da drugi raketni sustavi za ove funkcije koriste tri do čak pet radara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Missile Defense Advocacy Alliance

Može i nuklearno

Zahvaljujući ugrađenim senzorima za testiranje (BITE), računalo za borbeno zapovijedanje periodično automatski prima izvješća o stanju podsustava radara i upozorava operatore na moguće nepravilnosti u funkcioniranju. Radar radi u G-opsegu (8-10 GHz) sa 160 mogućih radnih frekvencija, čime pokriva niže frekvencije, optimalne za motrilačke radare, i više frekvencije, pogodne za praćenje više ciljeva odjednom.

Lansirni dio sustava (M90A) sastoji se od četverostrukog kontejnera s raketnim projektilima i električnim generatorom za vlastito napajanje električnom energijom. Kontejner ima četiri cijevi povezane u snop čeličnim trakama te one služe za transport, pohranu i lansiranje projektila koji se može skladištiti do pet godina. Svaka lansirna cijev posebno je povezana sa sustavom za ispaljivanje, smještenim u dvije konzole, a omogućuje prijam, dekodiranje i prijenos signala od zapovjednog mjesta baterije do sustava.

  • +18
PZO sustav Patriot Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Raketni projektil klasičnog aerodinamičnog oblika s četiri stabilizatora sastoji se od balističke kape, sustava za navođenje, bojne glave, pogonske skupine i sustava za upravljanje. Balistička kapa napravljena je od legure silicij-dioksida i kobalta pa štiti elektroničke sklopove sustava za vođenje od vanjskih utjecaja i zagrijavanja. Bojna glava M248 je prefragmentirana, teži oko 80 kilograma, a može biti klasična ili nuklearna. Ukupna masa projektila iznosi jednu tonu, a s kontejnerom 600 kilograma više.

Izvor: Društvene mreže / Autor: US Military News

Strah od ruskog zarobljavanja

Patriot je dosad proizveden u pet inačica, a posljednja, MIM-104F, koristi projektil PAC-3 sa znatno manjom bojnom glavom u odnosu na prefragmentirane bojne glave projektila PAC-2 i GEM. PAC-3 ima veću preciznost od svojih prethodnika, a kako ima i manji promjer, u standardni četverostruki lanser za PAC-2 može se postaviti čak 16 projektila PAC-3.

Tehničke specifikacije su impresivne, no mogu li Patrioti doista promijeniti tijek rata u Ukrajini i koliko bi brzo mogli doći do bojnog polja? Sve su to pitanja što muče dio američkih zastupnika u Kongresu koji odobravaju isporuku oružja, ali istovremeno se brinu da bi takva donacija dodatno razbjesnila Rusiju, a ona ionako sve otvorenije prijeti nuklearnim oružjem. Također strahuju od mogućnosti da Rusi zarobe takav sofisticirani sustav, što bi Moskvi dalo uvid u njihovu naprednu tehnologiju.

Patriot može gađati balističke i krstareće projektile, kao i letjelice s ljudskom posadom i bez posade s maksimalnim dometom od 180 kilometara, ovisno o sustavu koji bi mogao biti doniran Ukrajini. Treba istaknuti da Patriot sa svojim sofisticiranim radarom može gađati osam ciljeva odjednom. Ukrajinci vjeruju da je on prekretnica i jedan od najboljih sustava te vrste u svijetu te bi, kako kažu, drastično povećao sposobnost obrane neba od ruskih napada. Kijev ističe da je on sposoban za zračnu i raketnu obranu, obaranje krstarećih projektila, balističkih projektila kratkog dometa i zrakoplova na znatno višoj granici od prethodno isporučenih sustava protuzračne obrane.

Prvi Ukrajinci već obučeni za Patriot?

Patriot, što je zapravo akronim za radar za praćenje s faznom rešetkom za presretanje cilja, doista se smatra jednim od najsposobnijih sustava protuzračne obrane. Vrlo je precizan i povećava stopu uništenih ciljeva, zbog čega je vrijedan dodatak protuzračnoj obrani zemlje koja se napada iz više pravaca, ali stručnjaci upozoravaju da postoje neka nerealna očekivanja o tome što on može učiniti za Ukrajinu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: jaglavaksoldier

Analitičari ponajprije ističu da Patriot neće biti odmah dostupan ukrajinskim braniteljima jer je potrebno najmanje pet mjeseci da se budući operateri obuče za upravljanje složenim sustavom. Premda neki izvori tvrde da je prvih 65 ukrajinskih vojnika već završilo obuku, u mirnodopskim uvjetima američki operateri se obučavaju najmanje godinu dana za upravljanje njime, a dvojbena je i njegova mobilnost jer se bitnice u pravilu taktički postavljaju kako bi branile samo jedan strateški cilj, poput grada. Stoga je Patriot zapravo sposoban braniti samo manji dio terena.

Sustav prate i logistički problemi jer samo jednom baterijom upravlja čak 90 vojnika. Svaki pak projektil košta oko četiri milijuna dolara pa se vjerojatno neće koristiti za obaranje svakog projektila ili bespilotne letjelice koje Rusija lansira prema Ukrajini, a koje stoje višestruko manje. Ono što Patriot može učiniti je osloboditi jeftinije sustave za gađanje takvih meta i fokusirati se na opasnije prijetnje.

Stručnjaci smatraju da bi se Ukrajina trebala usredotočiti na ofenzivne operacije jer su daleko važnije od onih obrambenih, za koje su namijenjeni Patrioti. Uz to, naglašavaju da tek ostaje vidjeti koju će inačicu projektila dobiti Ukrajina i koliko će u konačnici SAD poslati bitnica. U svakom slučaju, Patriot će popuniti prazninu u sustavu protuzračne obrane koja je Rusiji omogućila napade na kritičnu infrastrukturu poput električnih mreža i većih gradova, no ništa više od toga.